Stäng fönster Göteborg kn, MAJORNA 720:341 SANKTA BIRGITTAS KAPELL

Beskrivning
S:ta Birgittas kapell ligger inom Klippans kulturreservat i stadsdelen Majorna i västra Göteborg. Inom Klippanområdet finns flera anläggningar och enskilda byggnader med högt kulturhistorisk värde. Här finns lämningarna efter Gamla Älvsborgs fästning, byggnader från Ostindiska kompaniets tid och från Carnegies sockerbruk och porterbryggeri. Kapellet byggdes som ett brukskapell för arbetarna vid Carnegiebruket, men tillhör numera Carl Johans församling.

S:ta Birgittas kapell ligger högt upp på en liten bergsknalle, den s.k. Skinnarklippan, inom det gamla Carnegiebrukets område. Strax intill ligger Ostindiska Kompaniets corps-de-logi, Klippans Värdshus och den s.k. Röda byggnaden, alla från 1700-talet. Österut ligger Carnegiebrukets bostadshus och skola, samtida med kapellet. Åt älvsidan ligger Klippans färjeläge, en viktig överfart med månghundraåriga anor som var verksam fram till invigningen av Älvsborgsbron 1967.

Kapellet vilar delvis på bergklinten och delvis på en TERRASSMUR av huggna granitblock. De höga murarna åt väster och norr har förstärkts med ett flertal stödpelare av betong. Kyrkoplanen uppe på kullen inramas av svartmålade JÄRNSTAKET som på terrassmuren kompletterats med nätstängsel. I anslutning till byggnaden finns planterade partier och grönytor med gångar av skifferplattor. Tomten sträcker sig en bra bit söder om kyrkan och omgärdas av äldre smidesstaket och grindar. Från söder nås kyrkan via en trappanläggning som fick nya granitsteg på 1980-talet. Vid kapellets västgavel står ett ordenskors som sattes upp av Göta Coldinuorden till dess 200-årsjubileum 1968.

KLOCKSTAPELN och kyrkklockan togs i bruk den 1 juni 1977, på 120-årsdagen av kapellets invigning. Den står på en platå i den trädbevuxna slänten söder om vapenhuset. Kapellets takryttare var egentligen avsedd att bära upp en kyrkklocka, men den klarade inte av tyngden. Stapeln är öppen med konformat tak täckt av sågade spån och kröns av ett förgyllt kopparklätt kors. Klockstolen är utförd av svartmålat tryckimpregnerat virke. Hörnstolparna är nederst försedda med stålskor och som är förankrade i betongplintar eller direkt i berget. 1987 försågs klockstapeln med en översynsplattform. Klockstapeln bär upp en ringklocka, gjuten 1967 av Gösta Bergholtz. Klockan är 72 cm i diameter, 75 cm hög och väger 257 kg. Den har tidigare tillhört Bergsjöns vandringskyrka, vilket framgår av inskriptionen.

Kapellets UTVÄNDIGA BELYSNING - lyktstolpar samt väggarmar av järn - sattes upp vid renoveringen i början på 1920-talet. Ytterbelysningen kompletterades 1978 p.g.a. den tilltagande vandaliseringen vid kapellet efter mörkrets inbrott. Armaturerna försågs med nya ljuskällor vid den senaste restaureringen 1983-84.