Stäng fönster Göteborg kn, OLIVEDAL 36:2 OSCAR FREDRIKS KYRKA

Beskrivning
Oscar Fredriks kyrka byggdes 1889-1893 för Masthuggets församling efter ritningar av Helgo Zettervall, en av landets ledande kyrkoarkitekter. Kyrkan placerade i ett fritt och öppet läge "varigenom de fina linjerna i den götiska arkitekturen med sina spetsbågefönster, sina smäckra tornspiror och talrika utbyggen från huvuddelen komma till sin rätt" (GHS 25/11 1892).

Kyrkan är belägen på en hög, delvis framsprängd, stenterrass som skjuter fram ur Dahlins berg i stadsdelen Olivedal. Terrassen avgränsar den asfalterade kyrkoplanen. Vegetationen på och runt anläggningen utgörs av uppvuxna lövträd, buskar och gräsytor.

Kyrkans huvudtorn har en ovanlig placering i nordost där det ansluter till huvudentrén och en monumental granittrappa. Trappan har skulpterade postament och ett mjukt svängt graniträcke av kraftig dimension. Kyrkplanen kan även nås via bostadsområdet i söder.

I anslutning till stadsförnyelsen av Masthugget - som genomgripande kom att förändra kyrkobyggnadens omgivning - revs år 1968 den s.k. Församlingshyddan från 1898. Den låg vid Fjällgatan, som före saneringen slingrade sig förbi kyrkans östra och södra sida. Uppfartsvägen är numera en återvändsgata med namnet Oscar Fredriks kyrkogata. Längs med vägen löper ett räcke av smidesjärn, som ritades på 1890-talet av arkitekten J Emil Billing. Andra sorters äldre räcken och grindar i järn, smidda och gjutna, finns runt kyrkan. Olika typer av äldre lyktstolpar står också inom anläggningen.

I Församlingshyddans ställe uppfördes 1970 det nuvarande församlingshemmet intill kyrkan. Den är byggd i sluttningen nordväst om kyrkan och är i en våning i södra änden och två våningar mot norr. Byggnaden har ett tidstypiskt funktionellt uttryck. Mest utmärkande är de längsgående fönsterbanden med tätt placerade kraftiga fönsterposter i trä. Fönstren ligger indragna från fasaden. Fasaderna täcks av prefabricerade fasadelement med frilagd ballast av sjösten. Taket är platt.