Stäng fönster Göteborg kn, JOHANNEBERG 29:1 JOHANNEBERGSKYRKAN

Beskrivning
Kyrkoanläggningen består av kyrka och församlingshem och ligger i den norra änden av ett kuperat grönområde med parkkaraktär. Det är planterat med uppvuxna lövträd, små buskage och öppna gräsytor som genomkorsas av terränganpassade asfalterade gångstråk. Här finns också små områden med berg i dagen. I nordost och nordväst ansluter anläggningen till stadsgator.

Mot grönområdet har kyrkotomten terrasserats och avgränsats med en hög och kraftig mur i oregelbunden natursten med en släthuggen överliggare. Innanför muren löper en trottoar och närmast kyrkan en körväg. Ytan är asfalterad, med trottoarkant i natursten. I söder finns en trappa som binder samman grönområdet och kyrkotomten.

Kyrkobyggnaden har en okonventionell sträckning, där huvudentrén ligger i östnordöst och koret i västsydväst. Tornet är asymmetriskt placerat i sydväst i höjd med koret. På andra sidan om byggnaden ligger en mindre kyrksal byggd i vinkel mot långhuset. Norr om denna ligger församlingshemmet, byggt efter ritningar av R O Swenson och invigt 1960. Det är något förskjuten i förhållande till kyrkobyggnaden och följer istället Walleriusgatans sträckning. Den är uppförd i gult tegel med detaljer i natursten och några tidstypiska månghörniga fönster. Byggnadens mest särpräglade fasad vetter mot Viktor Rydbergsgatan och uppvisar ett utkragat parti med mönstermurning och diskreta ljusintag av betongglas. Utrymmet mellan kyrkan och församlingshemmet längs Viktor Rydbergsgatan utgörs av en kuperad grönyta med gräs, buskage och några uppvuxna träd.