Stäng fönster Göteborg kn, BERGUM 19:1 BERGUMS KYRKA

Beskrivning
Anläggningen består av kyrka, klockstapel och bårhus samt muromgärdad kyrkogård med begravningsplats.
Bergums KYRKOGÅRD har från att ha varit en liten medeltida begravningsplats utvidgats i olika etapper för att anta den storlek och form den har idag. Större utvidgningar genomfördes 1916 (en trekantig terrasserad form i öster) och 1963 (ett större kvadratiskt område söder om kyrkan). Den ursprungliga kyrkogårdsentrén i den västra muren togs troligtvis bort vid en mindre utvidgning 1874. Murarna norr och söder om kyrkan är de äldsta, de fem muröppningarna är upptagna 1874 (norr) och 1963 (söder). Upp till kyrkogårdens huvudentré i den östra änden av den norra muren leder en trappa av natursten. En enklare entré ligger i västra änden. Mellan kyrkan och den norra muren står flyttade äldre gravstenar, de äldsta är från 1600-talet. (Enligt uppgift kan äldre gravstenar, eventuellt från före 1600-talet, ligga i kyrkogårdens murar. Detta har inte undersökts i inventeringen.)
KLOCKSTAPELN är placerad inom den södra delen av kyrkogårdens äldre del. Den är sexkantig med något kortare sidor mot öst och väst. Fasaden är inklädd med rödmålad locklistpanel, men istället för ljudluckor har stapeln lämnats öppen åt öst och väst. Under klockorna skyddas fasaden med en kopparinklädnad. Taket utgörs av en åttakantig, utsvängd kupol som är täckt med kopparplåt. På toppen av kupolen sitter en spira med vindflöjel som bär årtalet 1823. Sannolikt genomgick stapeln en större reparation detta år, uppgifter om byggnadsår saknas. I stapeln hänger två klockor, en större som är gjuten 1748 (Johan Daglieb) och en mindre från 1557 (Jan Tholvis). Sockeln är av betong och mellan denna och panelen finns en vattbräda som är inklädd med kopparplåt. Även stuprör och hängrännor är tillverkade av kopparplåt. I den östra fasaden leder en naturstenstrappa med svartmålad ledstång upp till en panelklädd dörr. Klockstapeln fungerar idag även som redskapsförvaring.
BÅRHUSET uppfördes i samband med 1960-talets kyrkogårdsutvidgning. Det ligger i nordöstra hörnet av den nya delen och hyser bisättningsrum, allmänna toaletter samt personalutrymme för kyrkogårdsförvaltningens anställda. Byggnaden är rektangulär i öst-västlig riktning och klädd med tegel samt vitkalkad. Norra fasaden är delvis inlemmad i kyrkogårdsmuren som åtskiljer den äldre och yngre delen av kyrkogården. Entréerna till personalutrymmet och de allmänna toaletterna finns på norra sidan, medan bisättningsrummet nås genom en entré i östra fasaden. Samtliga dörrar har ett svagt välvt överstycke och är klädda med smal stående panel som är vitmålad. Byggnaden har sju fönster åt söder och ett åt norr. De har vitmålade karmar och vattbrädor av kopparplåt. Taket är valmat och belagt med enkupigt taktegel. Skorsten, hängrännor och stuprör är tillverkade av kopparplåt.
Kyrkogårdens VEGETATION utgörs främst av träd i rad utmed yttermurarna, medan det inom kvarteren är sparsamt med träd och buskar. Den yngre delen i söder har dock en grönare och lummigare karaktär på grund av de häckar som finns utmed några av kvarteren och de trädgrupper på fälten som skiljer kistgravfälten från urngravfälten. Den äldre delens östra och västra sidor kantas av stora lövträd, främst almar och lönnar. Vid den norra sidan togs de flesta av de stora träden ner år 2001, återplantering skedde med unga lönnar. Utefter muren som skiljer den äldre och yngre delen åt finns några unga oxlar och en äldre alm. Södra och östra muren i den yngre delen kantas av tätt stående oxelträd. Utefter västra sidan i den yngre delen finns inga planteringar invid muren och det öppna fältet utanför ger en lång utblick västerut över bygdens dalgång. Utanför omgärdningsmuren finns på sina ställen rikligt med lövträd i skogsdungar vilket bidrar till kyrkogårdens lummiga och gröna karaktär.