Stäng fönster Göteborg kn, BACKA 1:5 BRUNNSBOKYRKAN

Beskrivning
BRUNNSBO är en del av stadsdelen Hisings Backa. Kyrkan ingår i bebyggelsen runt Brunnsbotorget. I väster angränsar ett bostadsområde med fyra våningar höga lamellhus och i söder en parkeringsplats och busshållplats. Kyrkan omges närmast av gräsmatta, buskar och enstaka träd men ligger mycket öppet och lätt tillgängligt från torget.

Brunnsbo kyrka ritades av Rolf Bergh och byggdes 1972. Byggnaden inrymmer församlingshem och gudstjänstlokal med en tydlig arkitektonisk åtskillnad. Kyrkorummets planform bildar en stjärna medan församlingshemmet har en mer konventionell utformning. Huvudentrén är placerad i östra fasaden, mot torget framför köpcentrat.

BYGGNADEN är uppförd i en våning med fasader av betong med frilagd ballast. Takfoten och församlingsdelens gavelröste samt en byggnadsdel som tillkommit senare är panelklädda och blåmålade. Byggnadskroppen som helhet kröns av ett flertal tak som samtliga är belagda med svart korrugerad eternit. Kyrkorummets tak är ett högrest tälttak och fem små pulpettak över stjärnans spetsar medan församlingshemmet täcks av två sadeltak. Fönstren har blå träbågar.

Till kyrkan hör också en friliggande KLOCKSTAPEL. Klockstapel är betydligt lägre än kyrkan. Den är uppförd på fyra ben med ett klockhus av liggande brun panel på förvandring, stapeln kröns av ett sadeltak med öppna gavlar.