Stäng fönster Götene kn, HÖNSÄTER 42:1 HÖNSÄTERS KAPELL

Beskrivning
HÖNSÄTERS KAPELL - Hönsäters kapell ligger öst - västligt orienterat på den stora kyrkogården. Kyrkogården består av en äldre del närmast kyrkan och två nyare delar i väster respektive söder.
Gamla kyrkogården inhägnas av en jämn mur av bearbetade kalkstenar. Huvudingången, i form av en stiglucka, är belägen i nordmuren. Från stigluckan leder en grusgång söderut mot västportalen. En annan grusgång leder från västportalen och västerut. På varje sida av gången är en stor tuja. Från västportalen leder även en grusgång mot söder och fortsätter genom en muröppning in på södra kyrkogården. Runt kyrkogården leder en grusgång. Kyrkogården uppdelas genom grusgångar. Några gravvårdar stammar från 1800-talets slut. På kyrkogården växer en del stora lövträd, bland annat ask.
SÖDRA KYRKOGÅRDEN är den senaste och belägen i Kinnekulles sydsluttning. Den inramas på alla sidor av en jämn stenmur av bearbetade kalkstenar. En öppning i nordmuren leder till gamla kyrkogården. Det finns även en murtrappa. På kyrkogården växer mindre buskar och träd.
ÖSTRA KYRKOGÅRDEN avskiljs från den gamla genom en rad av planterade tujor. I övrigt består inhägnaden av en jämn mur av bearbetade kalkstenar. Östra kyrkogården gränsar i norr till en liten avfartsväg och i väster till en parkeringsplats. Huvudingången vetter mot parkeringsplatsen och utgörs av en dubbel trägrind med bruna, breda spjälor. Den är placerad mellan fyrsidiga stolpar av murade bearbetade kalkstenar med lockhällar. Från grinden leder mot söder en grusgång kantad av höga tujor (se ovan). Gravvårdarna indelas i kvarter, bland annat genom låga buxbomshäckar. I dess norra del är en minneslund.
STIGLUCKA - Stigluckan, samtida med kapellet, är murad av kalkstenar med en kvadratisk öppning. Över öppningen finns en omfattning i form av en stock med inhuggna bågmönster. Gavelröstena är klädda med tjärat ekspån. Sadeltaket täcks av enkupigt tegel och kröns av ett träkors. Vindskivorna är något profilsågade. I öppningen är en dubbel, brunmålad trägrind med spjälor samt svängda överstycken. I varje grindhalva är ett inhugget kors.