Stäng fönster Götene kn, HÖNSÄTER S:1 ÖSTERPLANA KYRKA

Beskrivning
ÖSTERPLANA KYRKA ligger nord - sydligt placerad på en stor kyrkotomt. Kyrkotomtens huvudingång vetter mot landsvägen i norr och utgörs av en bred dubbelgrind av smide. Grinden, dekorerad med ett kors på varje grindhalva, är placerad mellan fyrsidiga stenstolpar med lockhällar. Härifrån leder en lång grusgång mot kyrkans västfasad. En grind med liknande utseende vetter mot en landsväg i väster. En grusgång, kantad av björkar, leder från denna mot kyrkans västportal
En tredje ingång finns i söder och leder till det botaniskt intressanta naturreservatet Österplana hed. Den smala, ålderdomliga enkelgrinden av rikt dekorerat smide är placerad mellan fyrsidiga stenstolpar.
Kyrkogården inramas av en kallmurad stenmur av flata kalkstenar. En bred grusgång leder runt kyrkan. Kyrkotomten är rikt bevuxen med träd och buskar, speciellt i dess östra och västra parti.