Stäng fönster Götene kn, VÄTTLÖSA 12:1 VÄTTLÖSA KYRKA

Beskrivning
VÄTTLÖSA KYRKA - Den högt belägna kyrkan är öst - västligt placerad på en långsmal kyrkogård, senare utvidgad mot öster och väster. Kyrkogårdens form följer i öster landsvägen, som här böjer av mot söder. Nordöst om kyrkan ligger en klockstapel. Kyrkogården omges på alla sidor av en kallmurad stenmur av utvalda stenar samt av en trädrad med bland annat lindar. Huvudingången mot parkeringsplatsen i norr utgörs av en muröppning. En kalkstenstrappa leder upp till muröppningen från parkeringsplatsen. En grusgång med två rader kalkstensplattor leder från ingången till kyrkans västport. En ingång i form av en dubbel smidesgrind leder från kyrkogården till hembygdsgården (före detta komministerbostället) i väster. Den sentida grinden är placerad i en muröppning och består av spjälor samt ett kors i varje grindhalva. Från grinden leder en grusgång till porten i sakristians västfasad. En tredje grind, i östra kyrkogårdsmuren, leder ut till Lerdalavägen. Det är en rikt utsirad 1800-talsgrind av smide, placerad mellan fyrsidiga, upptill konande, stenstolpar. En grusgång leder från grinden mot väster. Gången kantas av elva stenkors, troligen 1600-tal, varav flera ringkors.
Kyrkogården indelas i kvarter genom grusgångar. Framför västporten ligger plattor i en halvcirkel. Närmast kyrkan finns flera gravvårdar med stenram samt enstaka med järnstaket. I öster och väster indelas gravvårdarna genom häckar. Västra och norra delen av kyrkogården tillkom senare, möjligen 1938.
KLOCKSTAPEL - Klockstapeln från 1798 har inbyggd, fyrsidig och uppåt något konande överdel medan den bockformade underdelen är öppen. Stapeln har mot norr och söder tre stöttor och mot öster och väster en stötta. Överdelen är klädd med röd locklistpanel med vit, profilerad bred taklist. Taklisten har i varje väderstreck en målad inskription, mot väster "RP ÅR 1976", mot norr "RP ÅR 1891", mot söder RP ÅR 1842" och mot öster "ANNO 1798".
Mot norr respektive söder finns två rektangulära ljudgluggar med röda jalusiluckor.
Den karnisformade takhuven täcks av plåt och kröns av en flöjel med "1798".