Stäng fönster Götene kn, VÄSTERPLANA 26:1 VÄSTERPLANA KYRKA

Beskrivning
VÄSTERPLANA KYRKA - Västerplana kyrka ligger på en liten, nästan kvadratisk kyrkogård. Kyrkans nuvarande långhus är placerat i nord - sydlig riktning. Kyrkogården inramas av en jämn kallmurad stenmur samt av en trädrad med askar. Ingången från parkeringsplatsen i söder består av en stiglucka med grind. Från stigluckan leder en grusgång mot kyrkans västportal.
En annan ingång leder till landsvägen i väster och består av en enkel smidesgrind mellan fyrsidiga stenstolpar. Stolparna kröns av konande lockhällar med skulpterade stenurnor. En grusgång leder från grinden till västporten.
En grusgång leder runt kyrkan. Kvartersindelning saknas. Söder om tornet finns en Eskilstunakista med gavelkors och väster om tornet två tumbor. Sydöst om södra tvärarmen finns ytterligare två tumbor. Öster om koret är en rundbågig gravsten från 1665 samt en rest sten från 1899. Utmed södra muren ligger en så kallad "allmosesten" med inskriptioner.
STIGLUCKA - Stigluckan har spetsvinklad fronton samt rundbågig öppning. Fasaden är spritputsad och vitmålad med oputsade hörnkedjor och frontonomfattning av röd sandsten. I gavelröstet är inskriptionen "INRI" inhuggen och i en gesims över öppningen bland annat "ANNO 1681". I stigluckan sitter en dubbel smidesgrind av spjälor samt överst i grindhalvorna "19" respektive "09". Stigluckan renoverades 1951-1952.