Stäng fönster Götene kn, MEDELPLANA 15:1 MEDELPLANA KYRKA

Beskrivning
MEDELPLANA KYRKA är nord - sydligt placerad på en äldre, långsmal kyrkogård. Öster om landsvägen ligger en nyare kyrkogård - se miljö. Den gamla kyrkogården, avsmalnande i söder, inramas på alla sidor av en jämn, kallmurad stenmur av kalksten. Innanför muren finns en trädrad.
Kyrkogårdens huvudentré i sydöst utgörs av en stiglucka av sandstenskvadrar med en rundbågig öppning. Taket utgörs av kalkstenshällar. Över rundbågen står "1926". I öppningen är en pargrind av rikt dekorerat smide. Grindens överstycken pryds av voluter. Närmast stigluckan är kyrkogårdsmuren utsvängd mot söder, så att två armar bildas. Varje arm avslutas ytterst av en lockhäll med stenklot. En stentrappa med fem steg leder från vägen upp till stigluckan. Från stigluckan leder en grusgång mot kyrkans sydport.
En annan, äldre stiglucka med rundbågig öppning, vetter mot nordöst. Stigluckan är murad och spritputsad med tak av kalkstenshällar. På stigluckans norra sida, öster om öppningen, hänger en fattigsparbössa. En grusgång leder mot kyrkans östport. Stigluckan har troligen medeltida ursprung.
En annan kyrkogårdsingång vetter mot vägen i öster och består av en dubbel, nyare smidesgrind. Grinden består av spjälor med svängda överstycken och är prydd av smidda ringar bland annat. Den är placerad mellan mycket kraftiga, fyrsidiga stenstolpar med lockhällar och stenklot. Från grinden leder en grusgång mot kyrkan.
Runt kyrkan leder en grusgång. Kyrkogården sluttar mot väster. Gravstenarna står huvudsakligen utmed murarna. På kyrkogården finns många ovanliga stenar från främst 1800-talets slut. Här finns t ex ett större antal stenkors från 1800-talet (bland annat över släkterna Hamilton och Sköldebrand), en sten utformad som bokrulle (över Anna Ulrika Silverschöld, 1866-1875), tre gravar med järnstaket, en tumba, en sten krönt av skulpterad urna (Henrietta Ramsay, död 1833), en sten utformad som naturtrogen stubbe (stenhuggare JP Johansson) . I söder står även ett gravkor i empir, nu övervuxen av murgröna. I koret vilar greve Nils Posse, död 1818, grevinnan Sara von Duben, död 1814 och friherrinnan Louise Posse, död 1841.