Stäng fönster Enköping kn, ÖSTERUNDA 2:1 ÖSTERUNDA KYRKA

Beskrivning
Österunda kyrka är en mycket typisk representant för den medeltida uppländska sockenkyrkan. Det är en rektangulär salkyrka med sakristia i norr och vapenhus i söder. Kyrkogården har i huvudsak bibehållit sin ursprungliga utsträckning sedan medeltiden. Den torde dock ha utvidgats något på 1810-talet när den gamla taktäckta, medeltida bogårdsmuren ersattes av den nuvarande kallmurade gråstensmuren som omger kyrkogården. Längs kyrkogårdsmuren finns en trädkrans av stora, gamla lövträd. Muren har till stor del karaktären av stödmur för den högre liggande marken innanför muren. Kyrkogårdsentrén i norr är försedd med grindstolpar av huggen gråsten krönta av stenklot och samt smidda järngrindar. Kyrkogårdsgångarna är täckta av grus, gravkvarteren är grästäckta. Det finns ett antal stora tujor i anslutning till några äldre gravar. Gravbeståndet är varierat med ett ganska stort inslag av grusgravar med ramar av sten eller låga häckar. Den äldsta och mest anslående graven finns nära nordöstra hörnet av kyrkogården. Det är friherre Adam Germ. Cederhielms till Ribbingebäck grav. Han dog 1804. Graven har formen av en forntida ättehög med en nyklassicistisk gravsten ovanpå ett stenröse.
Klockstapeln är belägen på en höjd väster om kyrkogården. Den byggdes år 1765 av verkmästaren Strandberg från Västerås och har i hög grad bevarat sin ursprungliga prägel. Bottenvåningen har inåtlutande spåntäckta väggar över vilka de vertikala, faluröda brädklädda väggarna reser sig. Ljudluckorna under takfoten är svarttjärade. Entrépartiet i bottenvåningen är försett med ett litet spånklätt sadeltak. Porten och dess omfattning är svarttjärade. Det spånklädda taket kröns av en liten faluröd brädklädd huv med svarta träluckor och spåntäckt tälttak. Klockstapeln har två kyrkklockor. Storklockan är gjuten år 1894 och lillklockan år 1742.