Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Enköping kn, VILLBERGA 3:1 VILLBERGA KYRKA

 Anlaggning - Beskrivning

Beskrivning
Villberga kyrka är byggd på 1200-talet. Långhuset är försett med ett smalare rakt avslutat kor, vapenhus i söder och sakristia i norr. Stilen är gotisk men planformen med ett smalare rakslutet kor erinrar om det romanska skedet. Kyrkan har i sin helhet bevarat sin medeltida form. De vitkalkade murarna är spritputsade men försedda med släta hörn, omfattningar och fönstersmygar. Kor och långhus har två kraftiga strävpelare på södra sidan. De branta sadeltaken är täckta med falsad skivplåt målad i svart. Entréerna är belägna i vapenhuset och långhusets västra gavel. De yttre dörrarna bär drag av det tidiga 1900-talets jugendstil.
Klockstapeln är belägen en liten bit utanför kyrkogården i nordost. Den har det för trakten karakteristiska utseendet med tjärade, brädklädda fasader och en spåntäckt och tjärad huv som i sin tur kröns av en liten lanternin med vindflöjel. Klockstapeln är byggd 1728, men flyttades år 1952 till sin nuvarande plats där en ännu äldre klockstapel ska ha stått.

Villberga kyrkogård omges av en kallmur i gråsten. Ingång sker genom två medeltida stigluckor. De är putsade och vitkalkade. Den västra stigluckan är försedd med blinderingar i gavelfältet. Stigluckorna har ålderdomliga tjärade bräddörrar. Nära kyrkogårdens nordvästra hörn står ett bårhus med putsade vita fasader i 1960-talsmodernistisk stil. Gångarna är delvis täckta med asfalt, i övrigt med grus. Den största delen av gravkvarteren upptas av gräsytor även om ett flertal grusgravar finns bevarade. Det finns en rik och varierad uppsättning gravar från 1900-talets början, många med steninramning.

På 1960-talet utvidgades kyrkogården åt öster. Den är delvis belägen i en terrasserad sluttning.