Stäng fönster Enköping kn, TORSVI 1:5 TORSVI KYRKA

Beskrivning
Torsvi kyrkogård omges av en kallmurad gråstensmur. Muren byggdes 1777-80 och ersatte då en äldre inhägnad av trä. Samtidigt byggdes stigluckan i öster av tegel och försågs med spritputsade rosa fasader samt vit slätputs i omfattningar och i portgången. Kyrkogården omges av en gles trädkrans av lövträd. Gångarna är grustäckta och större delen av gravkvarteren är gräsbevuxna.

Vid kyrkogårdens sydvästra hörn ligger en stor grav inhägnad av en gråstensmur. Innanför muren finns ett flertal gravstenar varav en utmärker sig genom sin storlek. Gravarna tillhör friherrarna Hermelin på Torsvi gård. Endast ett par gravar är försedda med stenram och endast en grav har grusyta innanför stenramen. Av kulturhistoriskt intresse är tre äldre gravvårdar i trä från 1800-talet utformade i empirstil. Det finns en gravvård av gjutjärn i nygotisk stil från 1800-talet intill kyrkans östra gavel.

Klockstapeln är belägen strax nordöst om kyrkan. Byggnadsår är 1767-1771. Vid byggandet återanvändes material från en äldre klockstapel som var en öppen klockbock troligen från 1653. Årtalet står att läsa på vindflöjeln. Stommen är av stående timmerstolpar med diagonalsträvor. Fasaderna är klädda med tjärad panel. Storklockan är gjuten 1707 och lillklockan 1647. Klockstapelns tak har formen av ett spånklätt pyramidtak som kröns av en liten lanternin.