Stäng fönster Enköping kn, TEDA 1:1 TEDA KYRKA

Beskrivning
Teda kyrka är en tornlös, putsad gråstenskyrka med romanskt ursprung. Klockstapeln, troligen byggd på 1740-talet, är belägen söder om kyrkan vid södra kyrkogårdsmuren. Den har en rektangulär plan med diagonalsträvor och stolpar som är inklädda med tjärad lockpanel. Diagonalinklädnaderna är spåntäckta. Även klockvåningen är panelad och har tjärade luckor i trä. Över klockvåningen höjer sig en lanterninkrönt och spåntäckt huv med karnisformad profil.

Teda kyrkogård har en rektangulär plan och omges av en kallmurad gråstensmur. Det finns tre ingångar till kyrkogården, två i södra muren och en i muren mot väster. Ingångarna är försedda med putsade och vitkalkade grindstolpar samt svartmålade smidesgrindar. Trädkransen runt kyrkogården är förmodligen något utglesad.

Kyrkogården har grusade gångar och grästäckta gravkvarter. Endast ett fåtal äldre grusgravar har bevarats, företrädesvis parallellt med östra och västra kyrkogårdsmuren. Intill nordöstra hörnet av kyrkogården står två svarta gravstenar från 1800-talets andra hälft. I övrigt är de flesta gravstenarna från 1900-talet.