Stäng fönster Götene kn, HANGELÖSA 29:1 HANGELÖSA KYRKA

Beskrivning
HANGELÖSA KYRKA är öst - västligt placerad i västra delen av den rektangulära kyrkogården. Kyrkogårdens huvudingång är idag den öppning i häcken som vetter mot en parkeringsplats i väster. Från öppningen leder en grusgång mot kyrkans västport. En annan ingång, söder om den förra, utgörs av en enkel smidesgrind med spjälor och ovaler. Grinden är placerad mellan fyrsidiga stenstolpar, krönta av stenklot. En rad kalkstensplattor leder från grinden och österut. En tredje ingång, troligen den ursprungliga huvudingången, leder till Vinningavägen i söder. Den dubbla smidesgrinden har mot sidorna uppsvängda överstycken samt spjälor mellan rader av ovaler. Grinden är placerad mellan fyrsidiga uppåt konande stenstolpar med konformad lockhäll samt stenklot. På stolparnas respektive sydsida finns ett inhugget rundbågigt fält med bibelord. På den östra södra stolpen står under fältet: "K.V. I.O.S. N.L.S. 1806"
En grusgång leder från grinden till kyrkans sydport. En enkelgrind mot öster, som inte längre används, leder ut till ett område med högt gräs. Den enkla smidesgrinden är placerad mellan runda järnstolpar.
Kyrkogården inramas på alla sidor av häckar, huvudsakligen måbär, samt mot norr även av en kallmurad stenmur. Innanför häcken växer en trädrad med bland annat lönn och lind. En grusgång leder runt kyrkan. De nyare gravarna är belägna på kyrkans södra sida. De indelas i kvarter genom låga häckar. I kyrkogårdens nordvästra hörn har nyligen anlagts en liten minneslund. Lunden avskärmas genom tujahäckar och rymmer ett par rabatter samt ett stenblock.
Kvartersindelning saknas söder om kyrkan. De äldsta gravvårdarna återfinns i de södra och sydvästra delarna och består främst av resta stenar samt av ett fåtal stenkors. Vissa omges av stenram och någon enstaka av järnstaket. Nordväst om tornet står ett stenkors, troligen 1600-tal, med en dekorativ vulst.