Stäng fönster Ånge kn, STOMJORDEN 1:3 BORGSJÖ KYRKA

Kyrkotomten
Flackt sluttande oregelbunden tomt ner mot Borgsjön i söder. Mellan sjön och tomten passerar E14 till Östersund, i öster gränsar tomten mot åkermark, i norr mot den gamla byvägen, samt i väster mot ett mindre skogsparti intill hembygsdgården. Marken närmast kyrkan planerad så att en terassyta söder om densamma bildas. Här finns en hög stödmur med huggen sten.

Ett lågt järnstaket i svartmålat plattstål uppsatt 1959-60 löper runt större delen av tomten, som har rester av en bogårdsmur i kallmurad sten mot norr. Mot den gamla byvägen i norr finns tre entréer, den centrala med murad, slätputsad och kopparplåttäckt stigport, ritad och uppförd av Per Hagmansson 1806, ursprungligen placerad i öster, men flyttad hit 1906. Arkitektoniskt motiv med dubbla utanpåliggande kannelyrförsedda pilastrar bärande en likaså utanpåliggande triglyf-försedd kornisch och krönande bågsegment. Smidesgrind med fast övre parti med förgylld strålsol; samt två mindre med smides grind på ömse sidor, murade, slätputsade med kannelyrer, vitmålade, och med tälttakstoppiga krön med kopparplåt. Längre österut återfinns ytterligare två par grindstolpar i lika utförande, möjligen båda paren uppsatta 1960 i samband med kyrkogårds-utvidgning.

Strax intill stigporten, sydväst om, finns på en gräsbevuxen kulle en åttkantig klockstapel i trä från 1782, byggd av Pål Persson i Stugun. Naturstensgrund. Svagt inåtlutande fasade i botten-våningen, klädd med gäddformad kyrkspån. Stående plank mellan spånklädda tvåvåningsstolpar vid skarvhörnen. Övre partiet plank format som ej öppet kolonnettgalleri. Lökkupolformad klockvåning, med barocksvängt nedre tak, helt klätt i spån. Ljudluckor i trä i alla åtta segmenten. Tjärad fasad.

Kyrkogården utvidgad ned mot väster med stark nivåskillnad. I söder ett mindre gravkapell från 1935. Murat, grovputs, vit målning, sadeltak med plåt. Gravkvarter med gräs, grusade gångar.