Stäng fönster Sollefteå kn, RISTA 1:2 ÖVERLÄNNÄS KYRKA

Kyrkotomten
Liten flersidig (oregelbunden) tomt på berg med berg i dagen söder om tomten; med stödmur i kallmurad natursten, delvis huggen bearbetad kvader, i alla väderstreck, som tar upp höjdskillnader framför allt mot öster och söder/sydväst. Enkelt stålrörsstaket stående på muren med förankring i muren, svart målning. Utanför muren finns några spridda buskar av vild härkomst.

Gräsytor runt om hela kyrkotomten, som man når via en grusgång, krossad singel ca 5-20mm, från väster förbi klockstapeln strax söder om densamma upp mot västra entrén genom stöd-muren.

Inga gravar i norr men ett antal större gravvårdar i sydöst och sydväst. I sydöst finns P H Hedbergs familjegrav, under järnlock på stensockel inramad av två rader bladhäck. I sydväst två inhängnade familjegravar, Nordenfalk och Stattins, båda med granitpyloner, den förra med förbindande järnstag, den senare med förbindande kedjor; mellan dessa närmast västgaveln en grusad grav med bearbetad kantsten för riksdagsmannen O Rönnberg, 1837-1895, och makan Carin 1835-1926. Både Hedberg och Nordenfalk tillhör ägarfamiljerna till det västerut liggande Holms säteri.

På tomtens nordvästra del finns två nyplanterade lönnar.

Mot söder, östra delen, är muren ombyggd med enbart kvader, här finns en dörr i kopparplåt in till Hedbergs krypta under själva graven.

Längre ned i sydväst, närmare älven, finns en nyare begravningsplats.

Klockstapel
Utanför kyrkotomten i väster, men öster om grusvägen, står en klockstapel med åtta fyrkant-stolpar, som fått sin nuvarande form 1891 och ombyggd 1951. Fyrkantig grundplan med totalt åtta inåtlutande fyrkantstolpar i hörnen och en mitt på varje sida. Krysstag i varje sida. En central rund mittstolpe stödjer klockupphängningen med tre åsar, de yttre med fyrkantsned-strävor. Brunmålad locklistpanel i rådstugan, brunt sadeltak med halvrund omlottlagd ved, öppen klockvåning med vitmålat träräcke, spånklätt tälttak ur vilket lanterninen skjuter upp med vitmålad stående locklistpanel och dubbla, svartmålade rundbågade träluckor i alla väderstreck, spånklädd spira med krönande klot i svart plåt samt årtalsvimpel.