Stäng fönster Sollefteå kn, RESELE PRÄSTBORD 1:22 RESELE KYRKA

Kyrkotomten
Den ursprungliga tomten inramas i söder av ett svartmålat gjutjärnsstaket stående på sockel av huggen granit. Mellansegmenten utbytta till bockad tunnbandsplåt. Utmed staketet finns planterade pilträd. Mot väster och öster rader av bladhäckar.

Centralt från söder en rundbågig, barocksvängd, murad slätputsad och vitmålad stigport, vars krön klätts med falsad kopparplåt. Centralt en kröndekor i form av barockliknande pylon/ståndare i plåt. Gråmålad slammad sockel stående på natursten. Motivet framspringande höga pilastrar som bär ett bågsegment. Svartmålade smidda järngrindar med fast överstycke med strålsolsdekor och Carl XIV Johan namnsigill. Bred grusad gång in på kyrkogården mot kyrkobyggnadens södra entré. Smalare grusgång utmed södra sidan mot västra entrén, runt tornet i öster och den mot öster 1922 utvidgade kyrkotomtens gravkvarter. Utvidgning mot norr 1950. I övrigt helt gräsbevuxna ytor, i väster med buskar av olika sorter som ger ytan karaktär av park eller större villatomt. Mot öster flera rader uppvuxna björkar där merparten av gravkvarteren återfinns, sektionerade av buskage, även norr om kyrkan finns många gravplatser, mycket få mot söder. Ett par galvaniserade lyktstolpar med klarglasglober i öster, ett par vid entrén i väster, samt ett par i norr. Långt i öster en stensatt damm, centralt placerad i grusgångskryss med utgång södrut genom grind med två stolpar av granitsten krönt av svart plåt i tälttaksform, allt tillbyggt vid utvidgning 1922.

Nordväst om kyrkobyggnaden står ett bårhus uppfört efter ritningar av Johan Bergsten 1935.