Stäng fönster Sollefteå kn, HAMRE 6:1 LÅNGSELE KYRKA

Beskrivning
Kyrkotomten långsmal, rektangulär form i syd-nordlig riktning, kyrkan finns i den södra delen. Tomten utvidgad mot norr i etapper, bl.a. under 1920-talet och 1960-talet då den monumentala minneslunden skapades. En ca 1,5m tjock och 1,20m hög bogårsmur i kallmurad natursten inramar den äldre delen av tomten närmast kyrkan i alla väderstreck. Muren är högre på utsidan i söder, men endast ca 0,7 m hög insida.

Entré från väster med tre steg i granit, asfalt samt ytterligare ett stort steg i granit. Grindpar i svartmålat smide.

Gång med oliksidig skiffer fram till vapenhus. En björk i norr här. På södra sidan finns en stor familjegrav, inhängnad med smidda kedjor och granitståndare, för Block senior, Erstad och Englunds familjegrav.

Grusgång utmed muren mot söder liksom upp mot gravkapell i norr, samt i söder, mot öster två meter gräsyta; enstaka grönmålade lyktstolpar med strålkastare utmed grusgångar mot kyrkan. Gravkvarter med gräs i nord-sydlig riktning söder om kyrkan. Buskage, främst ölandstok, delar dem med gravarna rygg mot rygg. Rad av uppvuxen björk i söder, samt i sydöst även en nordligare rad. Rader av yngre pilträd planterade i kvarterens buskage.

Mot norr sluttar marken svagt. Flera omgångar kvarter, planterad rönn och pil.

Entre i söder, sex granitsteg, smidesgrind. Grindstolpar i granit med krönand klot.

Grusgång upp mot kyrkans södra entre.

I nordväst återfinns ett gravkapell ritat 1957-58 av länsarkitektkontoret i Östersund. Betongstomme med utvändig sprutputsfasad, vit målning, sadeltak med falsad kopparplåt. Entré mot söder med naturstensinfattad omramning, pardörr beslagen med falsad kopparplåt. Högt sittande enluftsfönster mot väster och öster, nio spröjsade glas, grå målning. Slätputsade fönsteromfattningar.