Stäng fönster Sollefteå kn, VÄSTERGRANINGE 7:75 GRANINGE KYRKA

Kyrkotomten
Kyrkotomten i övrigt rektangulär, ursprungligen omgärdad av ett gjutjärnsstaket, som numera utgörs av plattstål och bockad plåt. (gamla segment förvaras i klockstapeln) med fasade vitmålade trästolpar stående på betongstöd.

Kyrkobyggnaden placerad norr på tomten med gravkvarter i söder och öster.

Gräsmattor genomkorsade av grusgångar från entréer i söder, väster, norr. Lövträd kantar gångarna och staketet, främst björk, men i väster två stora aspar?

I söder en stödmur med kallmurade rektangulära block, förlängd mot öster med gräsbevuxen jordvall. Södra entrén med tre steg i granit, ingen grind.

Belysningstolpar i grönmålat stål, klarglasglob, ca 1970. Gravkvarter avgränsade med buskage med ölandstok. I väster höga grindstolpar i granit krönta med dito klot, två smidesgrindar lika staketsegmenten.

I öster intill sakristian en ovanlig variant av släktgrav för Clason och Gavelius med många liggande vitmålade träkors på gräsytor och tre grusgångar dem emellan..

Strax väster om kyrkobyggnaden ligger en klockstapel i trä, ursprungligen uppförd 1762, ersatt 1887 med kopia av den äldre. Åttkantig planform. Naturstensgrund, stolpstomme, bottenplanet och klocklanterninen med utanpåliggande bred liggande dubbelfasspåntad panelning, bruten vit målning. Båda våningarna med bröstningslist och profilering vid takfot, bottenplanet dessutom med knutlisener.

Mellanvåningen med snedställt sluttande tak, liksom lanternintaket, belagt med falsad plåt, svart målning. Mellanvåningen försedd med en spetsformig takkupa i vardera väderstreck, fönsterluft i trä, 18 st små spröjsade glas, vit målning.

Lanterninen med en ljudöppning i alla väderstreck, dubbla rundbågiga ljudluckor, brun målning. Hög smal spira försedd med kopparplåt. Krönande toppdekor i smide och med tupp i järnplåt?
Två klockor 1770 gjuten av Carl Jacob Linderberg i Sundsvall och 1887 av Nils Gustav Linderberg.

Genomgången/passagen i stapeln har obehandlat trägolv, två steg i granit på ömse sidor. Bågformig välvning i hålen, två enkeldörrar i trä till frd i söder och till torn i norr.brun målning. Fönster mot norr och söder, lika vapenhus, endast ytterbågar.