Stäng fönster Timrå kn, TIMRÅ PRÄSTBOL 1:1 TIMRÅ KYRKA

Kyrkotomten
Kyrkotomten rektangulär i öst-västlig riktning, utvidgad i etapper mot söder och även väster. Runt tomten i alla väderstreck löper ett svartmålat gjutjärnsstaket stående på natursten. Det är utformat i gotikiserande stil, troligen utfört sent 1800-tal. I norr och öster finns entréer med murade, slätputsade och vitmålade grinstolpar, kröntäckta med kopparplåt samt krönta av ett kors på klot, båda i plåt. Den inre entrén till den ursprungliga kyrkotomten i väster utgörs av en murad och slätputsad, vitmålad stigport utformad som arkivolt. Putsen försedd med horisontella ritsar i rustikimitation. Den täcks med falsad kopparplåt och kröns med ett förgyllt kors på dito klot. I murhålet sitter en smidesgrind med en fast övre del utformat som en strålsol.

Grusade björkkantade gångar och räta gräsbevuxna gravkvarter. Belysningsstolpar i naturgalv, med vita glober från ca 1970. Sluttande mark mot söder i gradiner. Här finns en mindre stödmur i natursten. Den 1923 utvidgade kyrkogården innehåller en entré genom naturstensmurade grindstolpar, som tar upp nivåskillnaderna upp till den ursprungliga tomten, som har ytterligare en hög stödmur i natursten. Här sitter en enkel smidesgrind.

Ett gravkapell återfinns strax utanför den ursprungliga kyrkotomten i nordväst, troligen murad i lättbetong och försedd med slätputsade fasader, hörnkedjor samt kopparklätt sadeltak. Detta har omkring 1930 ersatt ett äldre bårhus strax innanför stigporten i sydväst.