Stäng fönster Sollefteå kn, SÅNGA 3:13 M.FL. SÅNGA KYRKA

Kyrkotomten

Tomten sluttar svagt mot söder med hög stödmur i huggen kallmurad granit mot den gamla grusvägen, som idag leder upp till en privatbostad av mindre torpkaraktär från slutet av 1800-talet. I öster finns ett mindre församlingshus i trä från 1940-talet(?).

Den ursprungliga kyrkotomten avgränsas med stödmur i kallmurad bearbetad kvadersten, varierande höjd i SÖ-SV, och på muren finns ett svartmålat smidesstaket, troligen från 1890-års restaurering, långt senare kompletterat med formad plåtdekor mellan de gjutna stolparna. Det är förankrat i ca tio cm betong som vittrar och är mossbevuxen.

Staketet har endast betongstöd mot öster, ingen mur finns här. I staketet finns en öppning i SÖ, där grind saknas, möjligen den i trä som står i stapelns mellanvåning. Murstenar kalvar här och var ut i SÖ. Muren spricker och kalvar ut i sydväst, ser allvarligt ut då höjden här är som störst -ca två meter. Mot norr avgränsas tomten med en nysatt rad av granbuskar.

En grusgång, krossat grått grus - storlek ca 12-20 mm, leder in på tomten från sydöst, delar på den östra sidan om kyrkobyggnaden ytan i tre gräsbevuxna gravkvarter. En mindre syrenbuske finns placerad i det mittersta kvarteret. En grusgång löper också utmed hela långsidan av den ordinarie tomten norr om kyrkan för att fortsätta bort över i den utvidgade tomten i väster. Denna yta ligger på en lägre nivå och utgör ca hälften av hela tomten.

Närmast kyrkan i öster finns ett antal 1800-talsgravar, mossbelupna socklar, annars i relativt gott skick. Den nordligaste raden som löper utmed hela långsidan av den ordinarie tomten är sena 1900-talsgravar. Intill klockstpeln i sydöst finns två välhållna gjutjärnsgravvårdar, gjutna av Skolund och Olsson i Gefle, de tillhör fd kyrkvärden Magnus Strindlund från Para, 1820-1882, och dottern Magna Landelius, 1860-1889; den andra nämndemannen Magnus Strindlunds maka Anna Abrahamsdotter, 1820-1874, samt dottern Anna 1856-1875.

Strax norr om långhuset, intill väggen, finns gravkors i smide från 1920-talet. Intill dessa finns en gång med skiffersten, som leder till sakristians västliga entré.

I den utvidgade delen av tomten fortsätter den nyplanterade granhäcken runt om som avgränsning i tomtgränsen. Här finns rader med lönn utmed kvartersgränserna, och många familjgravar från 1950-80-tal, i sydväst en minneslund. Nere vid vägen i söder finns två grindstolpar i granit utan grind.

Ett par rönnar finns i slänt från gamla tomten i nordväst.
Svarta stolpar i stål med runda klarglasarmaturer på gamla tomten, ca 1975.