Stäng fönster Grästorp kn, ÅSEN 8:1 ÅS KYRKA

Beskrivning
Den medeltida salkyrkan ligger med koret åt öster mitt på den lilla rektangulära kyrkogården som i princip har samma utsträckning som den kulle på vilken den är belägen. Undersökningar har visat att denna kulle är en storhög, d.v.s. en påkostad gravhög från yngre järnålder. I söder inhägnas kyrkogården av en kallmurad stödmur, i övrigt av lövhäckar. Längs alla sidor utom i öster är gamla lövträd. Den östra delen nedanför kullen är en senare utvidgning med bara ett fåtal gravar. I inhägnaderna finns fyra öppningar. Den södra är i västra änden av stödmuren. Dess grindstolpar är spritputsade och vitkalkade med tälttak täckta av skiffer och krönta av kopparkulor. Stolparna bär upp en smidd pargrind. I väster är två fyrkantiga granitstolpar med en smidd pargrind av 1700-talstyp. I norr är två likadana stolpar med en sentida smidd pargrind. Denna leder till ett uthus i slänten mot ån, här ligger även några staplar med gravhällar av kalksten från 1600- och 1700-tal, bl.a. en porträttgravhäll. I övergången till utvidgningen är i söder en enkel smidd grind. Kyrkogården genomlöps av ett litet antal smala grusgångar med raka vinklar. Gravarna är trångt belägna i nord-sydliga rader i söder, väster och öster. Flera gravar härrör från tiden kring 1900 och har stenramar och påkostade vårdar i bl.a. porfyr. I kanterna av några kvarter står gravkors i kalksten från 1700-talet. Möjligtvis kan deras placering vara ursprunglig. I söder står ett solur i kalksten från detta sekel. Direkt norr om långhuset är en mossbelupen trälucka till ett pannrum. Denna omgärdas av en smidesräcke. I kyrkogårdens sydvästra del reser sig en klockstapel.