Stäng fönster Grästorp kn, TENGENE 10:2 M.FL. TENGENE KYRKA

Beskrivning
Salkyrkan ligger med koret åt öster i den västra delen av en trapetsoid kyrkogård. Denna har utvidgats åt öster vid två tillfällen, 1894 och 1940. 1894 års kyrkogård omges utom åt detta håll av en kallmur som i norr går över till att vara stödmur, krönt av en lövhäck. Kring denna del av kyrkogården är några trädrader. Den västra och norra raden är äldst, men det är tveksamt om det är samma träd som enligt uppgift planterades 1677. De övriga raderna av kastanjer planterades 1894. Den sista utvidgningen omges av ett trästaket som i söder kantas av en lövhäck och i nordost av ett par trädrader. På 1894 års kyrkogård tronar ett antal ståtliga cypresser och pilar. Kyrkogården har fem öppningar. I väster är två grindstolpar av granithällar med kanisformade krön. Dessa kan sannolikt härröra från 1766, vilket finns inhugget på en sten i muren som torde vara av denna ålder. De särpräglade stolparna bär upp en smidd pargrind från 1894 med snirklig utformning. I det sydvästra hörnet är en enkel smidesgrind. Mitt för korportalen är två fyrkantiga grindstolpar av granit med rundade krön. Dessa har årtalet 1894 inhugget och bär en pargrind av samma slag som ovannämnda. I stödmurens östra ände är en liten betongtrappa med två grovt tuktade granitstolpar, varav den ena bär årtalet 1920 och en enkel smidesgrind med viss 1700-talskaraktär. I gränsen till 1940 års utvidgning är i söder en enkel smidd pargrind.
Kyrkan omges av en krattad grusyta från vilken rätvinkliga grusgångar löper ut i kyrkogårdens utvidgade delar. Längs gränsen mot 1940 års utvidgning går två nord-sydliga gångar. Gravstensraderna är något glesa och ligger likaså placerat nord-sydligt. I 1894 års kyrkogård finns flera gravvårdar från tiden kring 1900, varav ett stort antal har stenramar. Längs stödmuren står ett par fastgjutna kalkstenskors och tre kalkstenshällar från 1600- och 1700-tal. Direkt öster om koret står en klockstapel. Öster om stödmuren i norr är en ekonomibyggnad.