Stäng fönster Grästorp kn, LUGNET 12 GRÄSTORPS KYRKA

Beskrivning
Den medeltidsinspirerade salkyrkan ligger med koret åt sydost på den rektangulära kyrkotomt som utgörs av Kornhallsberget. Mot Södergatan är en brant sluttning som begränsas av en omkring 1 ½ meter hög stödmur av granit. I dess västra del är en bred granittrappa med murade sidor. Längs denna är två ursprungliga smidesräcken och lyktstolpar. Stödmuren kröns av låga barrbuskar som fortsätter längs den östra slänten. Här är ett bårhus insprängt i backen. Framför detta är en öppen yta med grus och stenplattor. I söder har den en stödmur och mot gatan begränsas den av en mur vars krön är ämnat för planteringar. Mitt för bårhusporten är en öppning i nämnda mur med grindstolpar av granit som bär upp en smidd pargrind. Mot Kyrkskolan begränsas kyrkotomten av ett sentida trästaket. Åt nordväst utgör en låg bergvägg gräns. Framför denna är en rad av syrenbuskar. Tomtens gräsmatta genomlöps från det södra hörnet till kyrkans västport av en asfalterad gång. Runt resten av kyrkan löper en gång med kalkstensplattor, vilken är förbunden med trappan. I tomtens västra hörn är en mindre trappa av kalkstensplattor och med ett träräcke. Förutom nämnda buskar så är tomten beväxt med små tuktade pilträd i nord och syd, samt en vresig tall i det västra hörnet.