Stäng fönster Färgelanda kn, RÅGGÄRDS STOM 1:37 M.FL. RÅGGÄRDS KYRKA

Beskrivning
Till själva kyrkoanläggningen hör kyrkan med omgivande kyrkogård samt ett bårhus (1968) i vitt mexitegel och sadeltak täckt av svarta betongpannor.

Kyrkogården har en i princip kvadratisk form kring kyrkan som är orienterad i sydostlig -nordvästlig riktning. Kyrkogården har två tydliga delar, en äldre huvuddel, "gamla kyrkogården", närmast kyrkan samt en utvidgning mot sydväst, "nya kyrkogården", invigd 1987.

Uppgifter finns om utvidgningar 1831-32 (mot väster) och 1851 (mot norr och öster). Kyrkogårdens äldsta delar bör traditionsenligt vara de närmast söder om kyrkan. I äldre tid fanns en ovilja att använda marken norr om kyrkan för begravningar. "Gamla kyrkogården" är homogent utformad utan synliga spår efter de olika utvidgningarna, ett resultat bl a av en kyrkogårdsrenovering 1965. Både gamla och nya kyrkogården omges av kallmurar. Mellan de båda finns också en avskiljande mur. Kring "gamla" finns också stora lövträd, askar, lindar och lönnar och kring "nya" yngre, lägre träd. Kyrkogårdens huvudentré är i norr, mot den grusade planen framför skolbyggnaden. Från en grusad plan i sydost, där också bårhuset är beläget, finns entréer både till "gamla" och "nya" kyrkogården. Vid de två entréerna till gamla kyrkogården finns likadana smidesgrindar, eventuellt från 1868 då det finns uppgifter om nya grindar. Grindarna till nya kyrkogården är utformade på ett liknande sätt. Gångarna på kyrkogården är grusade, liksom marken närmast kyrkan. På nya kyrkogården finns endast några få gravar och marken domineras av öppna gräsytor med enstaka buskar. Huvuddelen av gravarna på gamla kyrkogården är vända mot öster. Gravarna är i allmänhet gräsbevuxna men det finns några få grusade ramar. Uppställda vid tornets norra sida står några äldre smidda gravkors.