Stäng fönster Färgelanda kn, JÄRBO KYRKA 1:1 JÄRBO KYRKA

Beskrivning
Till själva kyrkoanläggningen hör kyrkan med omgivande kyrkogård, ett bårhus (1955), en förrådsbyggnad (tidigare vapenhus, 1800-tal), f d kyrkstallar (nu förråd, 1900-tal) samt en personal- och ekonomibyggnad (1994). Bårhuset och det tidigare vapenhuset är belägna på kyrkogården medan de två sistnämnda byggnaderna finns öster om kyrkogårdsmuren i anslutning till en grusad plan vid landsvägen som leder förbi kyrkan på dess norra och östra sida.

Kyrkogården är liksom kyrkan relativt liten och är väl sammanhållen i en rektangulär form kring den öst- västligt orienterade kyrkan. Kyrkogården är enhetligt utformad utan några synliga spår av olika utvidgningar. Den västra delen är dock troligen ett utvidgningsområde från omkring 1920. Kyrkogården omges runt om av en kallmur och stora lövträd, ask, alm och lönn. Huvudentrén finns på östra kortsidan vid den grusade planen med parkeringsplatser. Även på västra sidan finns en entré, som dock ej brukas. Vid båda entréerna finns smidesgrindar från vilka gångar leder fram till kyrkan. Gångarna, liksom marken närmast kyrkan, är grusade. De flesta gravar är gräsbevuxna med undantag av några få grusade, varav en med ett järnstaket, belägen väster om tornet. Norr om tornet finns ett enkelt stenkors, kyrkogårdens äldsta gravvård, med inskriptionen Georg. Charlotte Döbeln 1797. Vården är rest till minne över en dotter till den välkände generalen Carl Georg von Döbeln (1758-1820) som 1793-1806 bebodde kaptensbostället Önne i Järbo. Georgetta Charlotte var ett s k oäkta barn som bara blev åtta månader gammal, modern var von Döbelns hushållerska mamsell Kristina Ullström.