Stäng fönster Färgelanda kn, HÖGSÄTERS PRÄSTGÅRD 1:2 M.FL. HÖGSÄTERS KYRKA

Beskrivning
Till själva kyrkoanläggningen hör kyrkan med omgivande kyrkogård, bårhus, församlingshem samt en intilliggande ekonomibyggnad och en förrådsbyggnad (1985). Bårhuset (f d sakristian till gamla kyrkan) är vitputsat med sadeltak täckt av svartmålad plåt. Församlingshemmets fasad består av gulmålad locklistpanel och ekonomibyggnaderna är faluröda

Kyrkogården har en oregelbunden långsträckt form i nord- sydlig riktning. Huvuddelen är belägen söder om kyrkan med dess äldsta delar kring platsen för den medeltida kyrkan och dess bevarade sakristia (bårhuset). Kyrkogården utvidgades under 1800-talet vid minst tre tillfällen, 1803, 1834 och 1852. Norr och öster om kyrkan finns ett större utvidgningsområde, 1952- 62, ännu bara delvis utnyttjat för gravar.

Kyrkogården avgränsas på de flesta sidor av en kallmur längs vägarna fram till kyrkan. Vid muren i den kraftiga sluttningen mot väster finns trädbevuxen naturmark samt, närmare kyrkan, stora gräsytor. Vid de olika entréerna till kyrkogården, på fem platser, finns grindar av svart smidesjärn på stolpar av natursten och längs muren finns trädrader, bl a björkar och lönnar mot söder och öster samt oxlar mot väster. Kring delar av det utvidgade området från 1950-talet växer oxelhäckar. Inne på kyrkogården finns alléer i olika riktningar. Från kyrkogårdens huvudentré i sydost leder en allé med lönnar upp till den stora grusplanen söder och väster om kyrkan. Fram till samma plan leder också en allé med pyramidekar från kyrkogårdens södra entré och från den norra grinden finns en allé med björkar. I övrigt finns en del enstaka träd och buskar på den äldre delen söder om kyrkan, viket ger ett lummigt intryck med höga gamla lövträd, bl a almar och bokar, bl a en mycket stor bok vid det Fryxellska gravkvarteret något norr om bårhuset. Gångarna på kyrkogården är grusade och liksom ett flertal gravar på de äldsta delarna däribland det framträdande Fryxellska gravkvarteret. Här vilar bl a Jöns Fryxell, församlingens kyrkoherde 1779-1799. Längs bårhusets väggar finns en äldre gravhäll (som troligen legat inne i den gamla kyrkan) uppställd tillsammans med ett antal mindre gravstenar från 16- och 1700-talen samt ett smitt gravkors. Ytterligare ett antal äldre gravstenar finns på kyrkogårdens sydöstra hörn. Framför bårhuset finns en minnessten (ca 1990) på platsen för medeltidskyrkan.