Stäng fönster Essunga kn, KYRKÅS 1:7 KYRKÅS KYRKA

Beskrivning
Timmerkyrkan ligger med koret åt öster i den nordöstra delen av en rektangulär kyrkogård, vilken 1949 vidgades åt söder. Den omges av en kallmur av gråsten och en rad med gamla lönnar och almar, sannolikt från 1890. Trädraden följer kyrkogårdens äldre utsträckning. I det sydvästra och det sydöstra hörnet står resta hällar. Muren har två öppningar som svarar mot varann, en nordlig och en sydlig. Den norra förefaller ha fått sin nuvarande utformning 1949 och har huggna granitstolpar och en enkel pargrind av järn. Södra öppningens stolpar är grovt tuktade och bär en sirlig pargrind av järn som torde vara samtida med muren. Mellan grindarna och runt kyrkan löper en grusgång. I den sydöstra delen av kyrkogården står en klockstapel. Gravvårdarna ligger glest i nord-sydliga rader. Vid kyrkans sydöstra hörn står en säregen stavkorshäll och vapenhuset flankeras av två gravkors från 1600-talet. I det nordöstra hörnet av kyrkogården är en sten över den familj som fram till 1902 låg i en gravkammare under långhuset.