Stäng fönster Essunga kn, FÅGLUM 21:1 FÅGLUMS KYRKA

Beskrivning
Salkyrkan ligger med koret åt öster, mitt på en liten rektangulär kyrkogård som är rundad i nordväst. Kyrkogården omges av en kallmurad stödmur med stiglucka i söder och ytterligare två öppningar, en i öster och en i det nordöstra hörnet invid ett vaktmästeri. Sistnämnda med stolpar av nödtorftigt tuktad granit och pargrindar av järn från 1883. Raden av lönnar planterades 1889, samtidigt som grusgångarna upptogs, vilka löper från grindarna och omsluter kyrkan. I norr har träden ersatts av nyplanterade. Gravvårdarna är oregelbundet placerade och glesa i norr. I kyrkogårdens sydöstra hörn är en liten kvadratisk platå med stödmurar och trappor i dessa, både inifrån och utifrån kyrkogården. På denna står klockstapeln.
STIGLUCKA - Stigluckan av gråsten har en rundbågad öppning med pargrind av järn från 1883. Stigluckans ålder är okänd, men torde kunna sättas i samband med kyrkans utvidgning 1732. Den är slätputsad och vitkalkad. Det smala och spetsiga sadeltaket går ända ned till stödmurarna och täcks av enkupiga lertegel. Vindskivorna av trä är vitmålade.