Stäng fönster Dals-Ed kn, TÖFTEDALS STOM 1:11 M.FL. TÖFTEDALS KYRKA

Beskrivning
Kyrkoanläggningen består av kyrkan med omgivande kyrkogård, kyrkstallarna (ca 1930), församlingshemmet (1988) samt den äldsta skolbyggnaden (ca 1870) som också varit sockenstuga och församlingshem, idag förråd för kyrkan. Till kyrkoanläggningen hör också ett äldre dass vid norra kyrkogårdsmuren. Den andra f d skolbyggnaden (1930) brukas, efter skolan lades ner för ca fem år sedan, som hembygdsgård och räknas inte till själva kyrkoanläggningen. Samtliga byggnader är rödmålade, välbevarade i ursprunglig karaktär, och bildar en väl sammanhållen miljö.

Kyrkogården har en långsmal form i nord- sydlig riktning. Den består av två delar på var sida om landsvägen vilken leder i en stor sväng förbi kyrkan. Kyrkogårdens äldsta del har en något oregelbunden form runt om kyrkan med den större delen mot söder. Kyrkogården har sedan etappvis utvidgats söderut, på andra sidan landsvägen, 1941 och 1973. Landsvägen sträcker sig också längs den äldsta delens östra sida och den yngre delens västra sida.

Kyrkogårdens äldsta del omgärdas av en kallmur och rader med lönnar. Även längs den yngre delens norra och västra sidor, längs vägen, finns en kallmur. I övrigt omgärdas denna del av ett trådstaket och längs samtliga kanter, liksom längs en nord-sydlig mittgång, växer björkar. Gränsen mellan 1941 och 1973 års del markeras också av en rad med björkar. Entréer till kyrkogården, med svarta smidesgrindar på naturstensstolpar, finns på fyra platser i murarna mot landsvägen. Huvudentréerna till de båda kyrkogårdsdelarna är belägna längs en mittaxel som sträcker sig från kyrkan rakt söderut. De övriga entréerna är belägna på gamla delens östra sida och nya delens västra sida. Gångarna på kyrkogården är huvudsakligen asfalterade. Förutom någon enstaka grusad grav på äldsta delen är kyrkogården gräsbevuxen. Längs norra kyrkogårdsmuren finns en rad med äldre gravvårdar uppställda, både av sten och som smidda gravkors.