Stäng fönster Dals-Ed kn, GESÄTER 1:60 GESÄTERS KYRKA

Beskrivning
Kyrkoanläggningen omfattar kyrkan med omgivande kyrkogård samt en personal- och ekonomibyggnad (1992) väster om kyrkomuren.

Kyrkogården är liksom kyrkan ganska liten och består av en äldre huvuddel och en mindre utvidgning från 1995. Bortsett från den senare är kyrkogården sjusidig, med den öst-västligt orienterade kyrkan i mitten, och omgiven av en kallmur samt rader med lönnar. Utvidgningen, mot öster, är ännu ej i anspråkstagen för några gravar och domineras av gräsytor, busk- och häckplanteringar samt en gång av konststensplattor. Mot norr, och vägen upp mot kyrkan, finns ett par svarta smidesgrindar. Till kyrkogården innanför murarna finns också två entréer med svarta smidesgrindar. Huvudentrén är numera i väster men ingången mot söder har tidigare varit en huvudentré då uppfartsvägen till kyrkan ändrats. Gångarna på kyrkogården liksom marken närmast kyrkan är grusade. Samtliga gravar är vända mot öster och några få av dem är grusade. Söder om kyrkan finns gravvården över komminister Daniel Sillén, prästson född i Gesäter 1869, och präst i församlingen från 1897 till sin död 1950.