Stäng fönster Borås kn, TÄMTA 5:2 TÄMTA KYRKA

Beskrivning
Tämta kyrka uppfördes 1865 efter ritningar av T. Medelplan. Kyrkogården är i det närmaste kvadratisk med kyrkan i centrum med koret åt nordöst. Nord-sydlinjen går diagonalt över området och kyrkan. De korrekta väderstrecken anges i det följande. Huvudingången är från parkeringen i korets förlängning på nordöstra sidan.
Tomten hägnas av kallmurade stenmurar med släta utsidor. Den sydöstra sidan är från 1882 med huggna kvadrar från den gamla kyrkan och övriga murar restes med stora, oregelbundna granitblock med slät utsida successivt under tiden 1944-1962. Vid den tiden försökte ljungen återta marken och man arbetade även med att ta bort granhäcken från 1891 samt skapa en jämn gräsyta. En öppning finns i mitten på var sida av kyrkogården och därifrån raka, grusade gångar som möter en bred gång runt kyrkan. Gången i kyrkans längdriktning är bredare än de korsande och den har dubbla, svartmålade smidesgrindar med rektangelmönster i muröppningarna, medan de smalare har enkla, likadana grindar. Grindstolparna är fyrkantiga med plana täckare av huggen röd granit. Utmed gångarna står sentida förzinkade stålstolpar med glaskupor.
Innanför murarna står i huvudsak lindar, men även en stor alm respektive ek och några lönnar. I sydöst och i nordväst har några gamla lindar fått ersättas av glaslind på grund av lövträdskräfta.
Endast norra delen har grusgångar och där finns övervägande familjegravar från 1920-40-talen med stenar som bildar en arkitektonisk enhet med stora stenramar och en har kedjestaket av smide mellan stolpar. Här finns också ett hjulkors i järnsmide från 1924 som bedömts ha stort kulturhistoriskt värde. Äldsta delen är östra delen av nordöstra sidan. Den täcks av gräs och där står det tre obelisker från 1800-talets slut. Längs gången till församlingshemmet på sydvästra sidan står låga gravvårdar i rader från 1950-70 talen och västerut är den nyaste delen. Södra delen har få och oregelbundet placerade gravvårdar med olika utformning från tidigt 1900-tal i den stora gräsytan.