Stäng fönster Borås kn, TOARP 3:1 TOARPS KYRKA

Beskrivning
Kyrkan är belägen i öst-västlig riktning på ett brant krön med den största delen av kyrkogården i en lång sluttning åt söder. Från en grindöppning vid vägen i söder går en bred, asfalterad väg i lövträdsallé upp till kyrkan rakt mot sydportalen och delar kyrkogården i två delar. Vägen svänger runt tornet i väster och vidgas till en asfalterad parkering direkt nordväst om tornet. Från vägkröken går en grusad gång fram till sydportalens trappa. Runt kyrkans östra gavel och vidare längs sydsidan, finns en plan, gräsbevuxen yta med kallmurad terrassmur och trappa strax intill södersidan, som leder upp till kyrkans sydportal.
Kyrkogården hägnas i öster och söder, och delvis i övriga väderstreck, av kallmurar av gråsten från olika tider och av olika höjd. Muren åt öster ter sig äldst. Spridda lövträd står utanför murarna, men ett fåtal även på kyrkogården. Mitt på södermuren är grindhålet, där grindarna avlägsnats. Det har varit en dubbel smidesgrind med en enkel grind på var sida. Grindstolparna är av murade, huggna rödgranitblock som täcks av en huggen gråsten likt ett tälttak och krönt av ett klot. Grindarna förvaras bakom en ekonomibyggnad. Åt väster står syrenhäckar och lövträd vid den branta kanten och i norr finns vid parkeringen ett recent, lågt trästaket. I nordöst finns en stentrappa i backen upp till parkeringen med tunna handledare av järnrör.
Kyrkogården täcks av gräs och sluttar brant åt söder. Marken är terrasserad närmast kyrkan och ett tiotal meter nedanför. Den övre muren är av kvaderhuggna, stora stenar med en stentrappa upp till kyrkans södra port, med mycket slanka och gamla handledare av smide. Den nedre muren är av mindre, oregelbundna stenar med flat utsida. På den övre delen av kyrkogården har de allra flesta gravarna kraftiga stenramar och höga gravstenar, många obelisker. På västra sidan står de så tätt att få gräsytor ryms mellan dem. En grusgång går parallellt med tomtkanten. På den östra sidan går grusgångar in vinkelrätt från vägen. Gravarna utgör små terrasser så att alla södersidor är högre än norrsidorna. På den nedre delen av kyrkogården är stenarna, som är nyare, lägre och av mer homogen typ, satta i tydligare rader. Längs kyrkogårdskanten i nordöst ligger äldre kantstenar och gravstenar. I höjd med västporten står ett gravkors av järnsmide.