Stäng fönster Borås kn, MÅLSRYD 1:125 MÅLSRYDS KYRKA

Beskrivning
Anläggningen består av kyrkan från 1915 och en mindre ekonomibyggnad nära koret vid muren. Kyrkan är byggd i svag nordvästlig-sydostlig riktning, inte helt parallell med väg 27 i väster, men för tydlighetens skull betraktas den i det följande ha tornet i norr och koret i söder.
Målsryds kyrka omges av en kyrkotomt med gräsytor utan gravar eftersom kyrkogårdarna vid Toarps kyrka betjänar hela den vidsträckta socknen. Kyrkan ligger på en liten höjd nära östmuren, med sluttande mark åt alla håll utom öster. Anläggningens utformning härrör från omkring 1940. Tomten hägnas av en kallmur med släta sidor. Från väg 27 finns i väster en öppning i muren med dubbla smidesgrindar mellan murade stolpar av huggen sten, med flackt spetsiga täckare av sten. En bred grusad gång leder rakt upp till mitten av kyrkans västfasad och runt kyrkan. Vid sidan av gången finns ett fåtal grusade stenramar med planteringar i. På var sida om den västra fasaden står en stor tuja. Till huvudentrén i norr finns en likadan grind och grusad gång. Från parkeringen nordöst om kyrkan finns en öppning i muren med betongstenplattor fram till en handikappramp vid tornporten. Nya lyktstolpar av stål med glaskupor lyser upp området. Innanför muren finns en trädrad av gamla lövträd, såsom lind och oxel. Vid kyrkogårdens sydöstra hörn finns en liten ekonomibyggnad.