Stäng fönster Borås kn, SEGLORA 7:1 SEGLORA KYRKA

Beskrivning
Kyrkotomten som omger kyrkan har cirkelform och är gräsbevuxen. Den inhägnas av en häckplantering med smidesgrindar i öster och söder. Runt kyrkobyggnaden löper grusade gångar och här finns också ett flertal lövträd.

KYRKOGÅRDEN
Seglora kyrkogård är belägen ett stycke söder om kyrkan och är omgiven av öppen mark. Kyrkogården har en något oregelbunden planform och inhägnas av en kallmur som kantas av en trädkrans.

Kyrkogården har utvidgats åt öster vid ett flertal tillfällen, bl a 1930, efter förslag av länsarkitekten Allan Berglund, och 1946 efter ritningar av trädgårdskonsulenten A T Selander. Allt eftersom kyrkogården utvidgats har muren byggts till och antalet vitputsade stigluckor har utökats till fem i stället för ursprungligen två. Stigluckorna är samlade i den östra muren, har brutet tegeltak och svartmålade trägrindar. I norra muren finns en öppning med smidesgrind.

Invid den sydöstra kyrkogårdsporten finns en arkivbyggnad murad av natursten med vita fogar, tegeltäckt sadeltak och rödmålat brädfodrat gavelröste. På kyrkogårdens södra del finns en öppen plats som visar på den tidigare kyrkans placering och dess planform inramas av en häckplantering. Kyrkogården är gräsbevuxen och har grusade och plattlagda gångar. På kyrkogården finns såväl solitärträd som häckplanteringar. Gravvårdarna är av skiftande karaktär, vissa större med grusfyllning och gravar med järnkors. En minneslund anlades 1990.