Stäng fönster Borås kn, SANDHULT 9:1 SANDHULTS KYRKA

Beskrivning
Sandhults kyrka ligger på en höjd och omges av en kyrkogård. Hela anläggningen ligger i nordöst-sydvästlig riktning, med kyrkans kor pekande åt nordöst. Den medeltida kyrkan stod enligt uppgift i anslutning till och öster om nuvarande kyrkas kor, vilket skulle innebära att även kyrkogården har medeltida anor.
Nivåskillnaden till marken utanför kyrkogården stöttas med en kallmur av sten. En låg lövhäck står nära kanten och innanför den, glest placerade äldre lönnar som beskurits förr, men nu har utväxta kronor. Åt sydväst och sydöst finns pargrindar av smide med pilspetsar upptill i grova, fyrkantiga, spritputsade, vita grindstolpar med en gjuten cementöverdel av tälttaksform och huggna naturstensklot på toppen.
Grusade gångar löper runt kyrkan och ned över kyrkogården. Området öster om kyrkan är större än åt väster. Framför tornet finns en grusad plan och från den västra grinden löper en gång av betongstenplattor längs gräset fram till en handikappramp vid södra entrén. Lönnar är utplacerade över området och står i en enkelsidig allé vid en gång i norr, vilket kan indikera en tidigare östgräns. I södra hörnan av kyrkogården är marknivån högre och stöttas av stora kvaderstenar i kallmur. Två små stentrappor leder upp på östra sidan.
Gravstenarna står utan påfallande symmetri i gräsytor. Några större gravar med huggna stenramar finns, men de flesta är mer anspråkslösa med obelisker eller gravstenar av rektangulär form. Många av de senare har små stenramar. Ett kvarter i centrum öster om kyrkan har speciellt många obeliskformade stenar. Kvarteren är inte hägnade, men några små lövhäckar finns här och var och längs gravarna vid gången i sydöst finns en nedklippt lövhäck med meterhöga skott. Häcken fortsätter uppe på den högre markytan i sydhörnan, där även en parallell rad finns mot kyrkan.