Stäng fönster Borås kn, HEDARED 11:1 HEDAREDS STAVKYRKA

Beskrivning
Hedareds stavkyrka, daterad till omkring år 1500, ligger helt öppet och dess anrika gestalt ter sig liten i omgivande bybebyggelse och odlingslandskap. Kyrkan omges närmast av en liten, ursprunglig kyrkogård med en rundad form, där ett rakt hörn endast finns i sydväst. Muren är sannolikt medeltida och omgärdade troligen längre tillbaka en föregångare till nuvarande kyrka. Kyrkogården är utökad med en ny, bredare och betydligt större del österut, som även sträcker sig parallellt med den gamla kyrkogårdens sydsida. En klockstapel står intill kyrkan i den äldre kyrkogårdens sydvästra hörn, till hälften utanför det äldre kyrkogårdsområdet. Västmuren fortsätter förbi klockstapeln ett stycke söderut, som har en grind till den nyare delen.
Den äldre kyrkogården, som sluttar svagt nedåt åt norr, hägnas av kallmurar av gråsten, från olika tider. Åt norr är muren täckt av växtlighet på ovansidan. Grindförsedda ingångar finns åt norr och väster. Det norra hålet togs upp på 1930-talet. Grindarna är dubbla och av svart smide, där den norra har enkla fyrkantiga spjälor och den åt väster har välvda överkanter och vridna pilspetsar upptill. Från norra grinden går en vinklad stenlagd gång till ingången. I södermuren finns det två öppningar, varav en alldeles intill klockstapeln.
För gravsättningar har området närmast kyrkan använts fram till 1970-talet. Det har få och glest placerade gravar i en gräsmatta, med ett oxelträd åt öster och ett åt väster (troligen hög ålder), en tujabuske och en fjärilsbuske åt öster. Vid södra hörnet växer rhododendron. Vid klockstapeln, i det sydvästra hörnet av den nyare delen, finns en plats med redskap, soptunnor och vatten för gravskötsel, hägnad av en spireahäck. Stora björkar står mellan den och sydmuren. Hit leder en dubbel smidesgrind i västmuren söder om klockstapeln.
Den nyare kyrkogården anlades 1935 och 1967 och hägnas åt söder och öster endast av mycket låga, nysatta lövhäckar. Åt söder står flera yngre björkar och över hela ytan finns spridda äldre träd av samma slag. Hela nordsidan avgränsas av en kallmur med en smidesgrind flankerad av två mycket breda och låga grindstolpar med stentäckare. I nordöstra hörnet finns en mindre muromgärdad yta med rosenrabatter och rhododendron på var sin sida om en grusad yta, ämnad för samling vid jordfästning. Från denna plats leder åt församlingshemmet i öster en pargrind av smide och åt kyrkan i väster finns en grindlös öppning. I sydöst har nyligen en trägrind till församlingshemmets tomt satts upp mellan runda trästolpar. Gravvårdarna på denna nya del av kyrkogården står i gräsmattor med tjockt grusade gångar löpande i raka sträckor på västra halvan och mer svängda i östra, som ännu saknar gravar. Gravstenarna är låga och flera har små stenramar. Enstaka gravvårdar är något större med exempelvis karnisformade överstycken och sidopelare.