Stäng fönster Borås kn, BREDARED 6:1 BREDAREDS KYRKA

Beskrivning
Bredareds kyrkogård är en stor och rektangulär, hägnad av kallmurar av natursten med rader av främst lönnar innanför muren. Kyrkan, byggd 1839, är placerad ungefär i mitten och sträcker sig i det närmaste över hela kyrkogårdens bredd. Mellan kyrkans östgavel och muren står en äldre, timrad likbod, numer använd som förråd. Såväl kyrka som anläggning är något vriden till en nordvästlig-sydostlig riktning, men för enkelhetens skull används i det följande raka väderstreck.
På platsen stod tidigare en äldre stenkyrka som enligt en beskrivning 1750 hade spåntäckt yttertak, plant innertak som var målat liksom bänkar och läktare. Orgeln var från 1748 med sex stämmor. I koret fanns en prästgrav som nådde under altaret och under sakristian på norra sidan från 1716 var en vinkällare. Runt bogårdsmuren stod några gamla ekar. 1784 betecknades altartavlan som modern. Kyrkans plats är inte markerad idag.
Kyrkogården har gräsytor med raka grusgångar utmed murarna och mellan dessa. Grindar finns i alla väderstrecken, men inte symmetriskt. Gravarna har gemensamma stenramar utmed lövhäckar och buxbomshäckar. Norra delen utvidgades kring 1940 och där står gravarna tätare och mer strikt i dubbla rader än i söder, där ytorna är friare. Särskilt i sydväst är det glest med gravar. Här finns äldre gravar utmed murarna, såsom en gammal reliefhuggen stenhäll intill södra grinden och flera stenhällar på socklar. Sydöst om koret finns en grav markerad av mycket höga cypresser och ett stycke därifrån en stor pil. I norr finns en häckomgärdad minnesplats från 1991 med marktäckning av sten, rabatter och bänkar. Runt kyrkan placerades enkla belysningsstolpar med glasklot 1991.
På södra sidan leder en stentrappa upp från vägen till grinden. Denna öppning har en gracil smidesgrind med två blad (likadan som i Brämhults kyrka), med smala, lodräta stänger och knoppar som flankeras av fyrkantiga, slanka grindstolpar huggna i granit med klot. Rakt upp mot kyrkan leder en bred skiffergång med en stenkantad rabatt. Ungefär på halva vägen bryts vägen av en ellipsformad anläggning, en viloplats från 1997, med blommor och ett klot i mitten som översköljs av vatten. Grusgångar leder från övriga grindar. Den västra pargrinden har även enkla grindar på sidorna. Från den leder en bred grusgång fram till tornporten och vidare, med en rundning, längs kyrkans fasader. Buskar är planterade i hörnorna mellan torn och långhus. Gångarna runt kyrkan är bredare än övriga och den längs södra sidan går rakt fram till den östra öppningen, som har annorlunda utformade smidesgrindar i obeliskformade stolpar av huggen granit. Utmed östfasaden sträcker sig en gräsmatta med lövhäckar och gravar. Gången invid förrådsbyggnadens norrgavel är stenlagd.