Stäng fönster Borås kn, GUSTAV ADOLFS KYRKA 1 GUSTAV ADOLFS KYRKA

Beskrivning
Kyrkotomten ligger på en kulle, omgiven av gator på alla sidor och anlades 1906. I norr och öster är tomten ungefär i höjd med vägarna, medan sluttar svagt åt söder och kraftigt åt väster. Naturstensmurar med flathuggen översida och mer naturligt skrovliga ytor på sidorna hägnar kyrkotomten. Höjden varierar beroende på sluttningsgraden. En bred, lång stentrappa med svarta smidesräcken leder rakt upp till västra ingången och vid trappans fot står en informationstavla. Planen framför västporten är satt med gatsten med rhododendron vid sidorna, vilket även omger koret och finns planterat ute på tomten. Gångarna runt kyrkan är grusade. En svängd, låg, huggen naturstensmur med smidesräcken flankerar en handikappanpassad gång från 1967 upp till den nordvästra ingången. Två gångar löper ut på södra och norra sidan, men ingen åt öster. Tomten har gräsytor med lökväxter i gräset och stora lönnar, samt en hängpil i öster. Två pyramidekar är planterade 1992 framför koret i öster. Syren och andra mindre lövbuskar finns planterade intill kyrkan.