Stäng fönster Borås kn, BORGSTENA 13:1 BORGSTENA KYRKA

Beskrivning
Anläggningen består av en medeltida kyrka med ursprunglig kyrkogård, där kyrkan är centralt placerad på den västra delen och öster om denna står en gammal klockstapel. Kyrkan nås via en stiglucka i väster. Denna kyrkogård har en mindre, utvidgad del från 1948 i öster samt en stor, sentida griftegårdsyta längs backen och ned till vägen i nordväst. Tomten omges av kallmurade stenmurar. De äldre delarna av muren har mer oregelbundna stenar och smalnar av något upptill, de nyare delarna har en vassare form. Anläggningen omges av gles lövskog och partier med syren. På kyrkogården är det glest med träd på den äldre delen (almar stod förr längs murarna där) medan den östra delen har lövträd i en rad innanför muren.
Fyra ytterligare öppningar finns i den övre kyrkogårdsmuren, en åt norr, en åt öster och två åt söder. Grinden åt öster, som leder till den nyare kyrkogårdsdelen, har en svart, spenslig pargrind av smide med ett kors i mönstret. Grusgången från den äldre kyrkogården fortsätter rakt fram genom denna del till grinden och delar ytan i två kvarter. Den nyaste delen av kyrkogården löper nedför kyrkkullens norra sida där en grindlös öppning finns i muren. Denna del av kyrkogården nås också dels via en öppning nere vid vägen, där en parkering är anlagd, och dels genom en öppning nedanför handikappsparkeringen vid kyrkan. Öppningarna har smidda grindar med flera kors i mönstret. I backen, där björk, ek och lönn växer, finns slingrande grusgångar anlagda. Gravvårdarna är fåtaliga på denna del av kyrkogården.
På den äldre kyrkogården runt kyrkan är gångarna grusade. Gångar saknas dock på kyrkans norra sida. Gravarna är av olika ålder och har en spontan placering med olika omfång och utformning. Vissa är äldre, några från omkring sekelskiftet 1700-1800. En noggrann inventering har utförts och gravvårdarna har fått en kulturhistorisk värdering, där flera befanns ha ett stort kulturhistoriskt värde. Kyrkogården har alltså bevarat en karaktär från tiden före 1800, varefter planläggning och indelning av kyrkogårdarna i kvarter utvecklades. Vid klockstapeln har en åttakantig sentida muromgärdad damm av mörk natursten med slät utsida uppförts, täckt av stenöverliggare. Släta stenskivor av samma art täcker marken runtom. I sydvästra hörnet av kyrkan täcks ett sentida pannrum under markytan av ett gräsbevuxet jordtak, med nedgångslucka av plåt.
STIGLUCKA
Stigluckan är troligen tillkommen i samband med kyrkans ombyggnad 1753. Fasaden är putsad och har avfärgats vit med ett cementhaltigt yttre skikt med glimmer. Sadeltaket är valmat och belagt med skiffersten. Stigluckan har en kraftigt välvd segmentbåge med överputsad slutsten och i mitten löper en bjälke tvärs över öppningen med murning ovanpå. En pargrind av smide med spensliga, knoppförsedda stänger sitter i stigporten.