Stäng fönster Bollebygd kn, TÖLLSJÖ STOM 6:1 TÖLLSJÖ KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården är i princip rektangulär till formen med något rundade hörnen och omramas av en stenmur samt en trädkrans av lönn. Den öst-västligt placerade kyrkobyggnaden ligger i det nordvästra hörnet av anläggningen, som utvidgats i östlig och sydlig riktning på 1930-talet efter A T Selanders ritningar. En inre trädkrans i söder och öster och en högre marknivå markerar tydligt kyrkogårdens sträckning före dess. Enligt uppgift har kyrkogården även utvidgats under 1910-talet. Troligen gjordes denna utvidgning åt norr eftersom det här endast finns en smal remsa med höga gravstenar från 1910-talet, utplacerade mellan ett antal häckar. Närmast söder och öster om kyrkan står såväl låga och höga gravstenar medan det på de nyare delarna endast står låga stenar. Grusgångar leder runt kyrkan samt i ett rätvinkligt nät på gravplatsen och till muröppningarna i söder, väster och norr. Grindarna är dubbla och smidda, i väster är grinden emellertid borttagen. Öppningarna flankeras av putsade, vitmålade grindstolpar, upptill avtäckta med rödmålad plåt. Stolparna omputsades senast år 1996. Gravplatsen är relativt grön då gravramarna tagits bort i princip helt och hållet.
Kring år 2000 anlades en ny gravplats väster om den gamla kyrkogården, här är karaktären annorlunda med häckar och gravstenar placerade i mjukt rundade formationer. Här finns även en rund minneslund, inramad av häckar. Väster om denna anläggning ligger församlingshemmet som uppfördes år 2001.
Utanför grindstolparna rakt väster om tornet finns en asfalterad parkering och en rundad vändplats, kantad av en stenmur. Härifrån leder en asfalterad gång till församlingshemmet.
I kyrkogårdens nordvästra hörn ligger en vitmålad, panelklädd förrådsbyggnad med betongtegel på sadeltaket. Gråmålade portar.
Församlingshemmet uppfördes år 2001 ett stycke sydväst om kyrkan och kyrkogården. Det är en vitputsad byggnad med sadeltak belagt med lertegel och fönster och dörrar med rödlackade detaljer. På taket finns två glasade lanterniner.