Stäng fönster Bollebygd kn, ÖRLID 1:11 OLSFORS KYRKA

Beskrivning
OLSFORS KYRKA är belägen i öst-västlig riktning på en kraftigt sluttande, gräsbevuxen kyrkotomt. Formen på kyrkotomten är närmast oregelbundet triangulär. Den omgärdas av vägar åt norr och söder samt av ett litet skogsparti i öster. Kyrkotomten ramas in av en kedja mellan stenstolpar åt väster och norr, åt övriga väderstreck saknas hägnad. I söder kantas tomten av en rad högväxta björkar och på ängen alldeles norr om kyrkan växer ett antal ekar samt låga tallar. Smidda grindar som är samtida med kyrkan finns åt väster och norr. Från grindarna till kyrkporten i väster och runt kyrkan leder grusade gångar. På grund av kyrkotomtens lutning finns flera stödmurar i betong, både norr och söder om kyrkan.

Bårhuset, som numera används som förråd, är inbyggt i slänten norr om koret. Det uppfördes troligen år 1973 och har väggar klädda i vitt mexitegel samt ett flackt sadeltak klätt i tvåkupigt betongtegel. Enkeldörr åt söder klädd i brunmålad panel.

Sydväst om kyrkotomten, på andra sidan vägen ligger församlingshemmet vars fasader är klädda i vitt mexitegel. Det fick sitt nuvarande utseende på 1970-talet då den dåvarande taxistationen moderniserades och ombyggdes till församlingshem. Troligen uppfördes taxistationen på 1940-talet. Byggnaden i två våningar är idag försedd med brunmålade fönster- och dörrsnickerier och har ett tälttak klätt i betongtegel. På sydsidan syns en envånig tillbyggnad med platt, troligen plåtklätt tak. Ingång via entréer i öster och väster.