Stäng fönster Bengtsfors kn, ÄRTEMARKS STOM 4:1 ÄRTEMARKS KYRKA

Beskrivning
Kyrkoanläggningen omfattar kyrkan med omgivande kyrkogård. I anslutning till kyrkogården finns en kapellbyggnad med bårhus i suterrängplan, uppförd 1945 och tillbyggd ca 1970. Byggnaden är vitputsad med sadeltak täckt av skiffer. Vid kyrkogårdens nordvästra kant finns två enplansbyggnader. Kyrkogårdsexpeditionen (1982, 1991) och dels ett garage med förråd (1977, 1988). Vid kyrkogårdens sydöstra sida finns en ekonomibyggnad från ca 1970.

KYRKOGÅRDEN är relativt stor och har utvidgats flera gånger. Dess äldsta delar är belägna söder om kyrkan. Utvidgningar har sedan skett åt öster (1904) och mot norr (1924, 1944, 1958 och 1996) där huvuddelen av kyrkogården är belägen idag.

Huvudentrén till kyrkogården är belägen strax nordväst om kyrkan. Hit leder också vägen längs näset fram till kyrkan. Mot kyrkogårdens norra del, vilken först möter besökaren, finns längs vägen en kallmur av natursten med två svartmålade järngrindar. Längs muren växer en rad med oxlar. Vid huvudentrén nordväst om kyrkan viker muren av en bit mot söder och där finns också en järngrind. Vid vägen finns en asfalterad parkeringsplats.

Kyrkogårdens äldsta delar, söder och öster om kyrkan är starkt kuperad med terrasser i sluttningarna mot sjön. Kyrkogården har här delvis karaktären av naturpark med stora gräsytor och relativt glest mellan gravarna. Här och även på den 1924 utvidgade delen mot norr är kyrkogården lummig med stora träd bl a i rader längs gångarna. Främst växer här lind, lönn, ek och björk. Mot sjökanten är vegetationen tätare och där finns också en brygga för sjöfarande kyrkobesökare. Kyrkogårdens nyare delar är mer öppen och saknar träd. I istället finns tidstypiska låga häckplanteringar mellan gravkvarteren. Gångarna är asfalterade över hela kyrkogården med undantag för den allra yngsta utvidgningen mot norr (grusade gångar). På de äldsta delarna finns enstaka grusade gravar och några smidda gravkors. Vid parkeringsplatsen och bårhuset, utanför själva kyrkogården, finns en liten minneslund med en sten över John Bryntesson (1871-1959), mångmiljonär och donator. Han var född i Ormansbyn i Ärtemark och kallades "guldkungen". Han utvandrade till Amerika 1886, återkom 1906 och blev bl a ägare till Svaneholms bruk i Svanskog i Värmland.