Stäng fönster Bengtsfors kn, VÅRVIKS STOM 1:28 VÅRVIKS KYRKA

Beskrivning
Den kyrkan omges närmast av kyrkogården. I anslutning till denna finns en ekonomibyggnad på dess sydöstra sida samt ett bårhus vid parkeringsplatsen närmast sydväst om kyrkogården. Från parkeringsplatsen leder vägbanken över till fastlandet där ett församlingshem, uppfört i början av 1990-talet, är beläget.

Kyrkogården upptar större delen av ön med undantag för en mindre udde mot norr. Kyrkogården togs i bruk 1871 då kyrkogården vid den gamla kyrkplatsen upphörde att användas. Den har sedan utvidgats omkring 1930 mot sydväst och i slutet av 1970-talet mot sydost.

Kyrkan är belägen på öns högsta punkt, på fast berg, från vilket marken sluttar mot vattnet åt alla håll. Kyrkogården består av delvis utfylld mark och längs strandkanterna finns stenmassor som fungerar som skoning. På grund av öns topografi har kyrkogården en oregelbunden form som i princip följer strandlinjerna. Öns topografi är också anledningen till kyrkans läge i nordvästlig- sydostlig riktning. Kyrkogården omger alla dess sidor men har sin största utbredning sydväst om kyrkan, i riktning mot landförbindelsen. Runt kyrkogården finns en kallmur motsvarande en terrassering. I anslutning till landförbindelsen finns den grusade parkeringsplatsen och huvudentrén till kyrkogården med en vitmålad smidesgrind från 1950-talet med naturstensstolpar. Ytterligare en entré med en liknande smidesgrind, fast svart, från samma tid finns åt detta håll, intill bårhuset. Till kyrkogården finns även ett par entréer, muröppningar, mot kyrkans kortsidor. Norr om kyrkan, kyrkans huvudingång finns en båtbrygga. Längs strandkanterna intill kyrkogårdsmuren växer några tallar och björkar, som ger en inramning av natur. På kyrkogården finns några få träd, och på den yngsta delen häckar. Gångarna är grusade, liksom några få gravar närmast söder och väster om kyrkan.