Stäng fönster Bengtsfors kn, TORRSKOGS STOM 2:1 TORRSKOGS KYRKA

Beskrivning
Själva kyrkoanläggningen omfattar kyrkan, kyrkogården, ett bårhus, en personalbyggnad samt en garage- och förrådsbyggnad. Bårhuset är byggt i souterrainläge 1959 med gjuten naturstensmur och en kopparklädd port i sluttningen mot sjön norr om kyrkan. Personalbyggnaden, som också innehåller toalett för besökare, samt garage - och förrådsbyggnaden är av senare datum och belägna alldeles nordväst om kyrkogården.

Kyrkogårdens äldsta del är som brukligt belägen söder om kyrkan. Kända utvidgningar har sedan skett mot norr 1872, mot öster 1895, mot söder 1924 och med ett större mer parkliknade område längs sjön nordväst om kyrkan. De äldre delarna (före 1972) omgärdas av en kallmur och rader av lönnar. Mot väster, huvudentrén, och mot söder finns s k stigluckor, portaler vid ingångarna. De är vitputsade (spritputs med släta omfattningar) med skiffertäckta sadeltak och är enligt uppgift ungefär samtida med kyrkan. Denna typ av kyrkogårdsingångar är ovanliga i Dalsland och få är bevarade. I stigluckorna och till en muröppning mot sjösidan i öster finns svarta smidesgrindar. Den senare har vitputsade grindstolpar men här har också tidigare stått en stiglucka. Väster om kyrkogårdsmuren finns en grusad parkeringsplats. Även gångarna på kyrkogårdens äldre delar är grusade liksom ett par gravar sydost om kyrkan. En bit söder om kyrkan finns en gravsten formad som en trädstam. Stenen är rest 1930 av Selma Lagerlöf som minne över hennes syster Anna som dog 23 år gammal 1879 i Gustavsfors där hon var gift med bruksförvaltare Björkman.

Den yngsta kyrkogårdsdelen, åt nordväst, omgärdas av häckar samt några lönnar mot landsvägen. Mot söder finns en entré med grindar av svartmålad metall och vita släta grindstolpar av betong. Gångarna är asfalterade och framför bårhuset, ungefär i mitten, finns en platsbildning som inramas av björkar och en häck mot sjökanten. I övrigt domineras denna del av kyrkogården av öppna gräsytor, ett par stora lindar och ett par cypresser vid bårhuset.