Stäng fönster Bengtsfors kn, STENEBY PRÄSTGÅRD 1:40 M.FL. STENEBY KYRKA

Beskrivning
Själva kyrkoanläggningen innefattar kyrkan med den etappvis utvidgade kyrkogården. Sydöst om kyrkan finns två vitputsade mindre byggnader. Dels det Kaflerska gravkoret (1820-tal), med skiffertäckt tälttak och dels en f d arkivbyggnad (1906), ombyggd till toalett. Intill kyrkan och prästgården, längs åsryggen i nord-sydlig riktning, leder ett par äldre generationer av nuvarande länsväg 172, belägen ca 200 meter öster om kyrkan och åsen i en lägre terräng. På "nya kyrkogården", kyrkogårdens nordligaste del, finns ett vitputsat bårhus (1935).

Kyrkogårdsområdet är relativt stort och har utvidgats flera gånger. Den äldsta delen är belägen söder om kyrkan. På 1830-talet började området norr om kyrkan tas i bruk samtidigt som den kallmurade kyrkogårdsmuren närmast kyrkan tillkom. 1895 skedde en större utvidgning av kyrkogården och stenmuren mot norr. Ca 200 meter norrut längs vägen anlades omkring 1930 "nya kyrkogården" som en separat enhet. Genom kyrkogårdsutvidgningar 1972 och 1986 mellan "gamla" och "nya" kyrkogården har de olika delarna av kyrkogården knutits samman på båda sidor om en av föregångarna till länsväg 172.

Förutom stenmuren längs kyrkogårdens äldsta delar finns en mur mot prästgårdstomten söder om 1972 års utvidgning. I murarna finns samtida svarta smidesgrindar varav de äldsta är söder och väster om kyrkan. Till "Nya kyrkogården" längst i norr finns smidesgrindar mot väster (huvudentrén vid vägen) och mot söder. Längs den äldsta landsvägssträckningen väster och norr om kyrkogården växer en rad med lönnar och på båda sidor om vägen rakt genom kyrkogårdsområdet finns rader med lindar. I övrigt inramas de olika kyrkogårdsdelarna av häckar. På "Nya kyrkogården" finns en liten allé med lindar från västentrén fram till bårhuset. I övrigt finns enstaka träd och på tidstypiskt sätt häckplanteringar på den yngsta delen från 1986. Gångarna är grusade på kyrkogårdens västra delar och asfalterade i övrigt. Söder om kyrkan finns någon enstaka grusad grav samt längs västra kyrkogårdsmuren några smidda gravkors av varierande ålder. Yngre sådana finns också på "Nya kyrkogården". Alldeles söder om kyrkans sakristia (belägen öster om koret) finns det Kaflerska gravkoret och ett gravmonument över assesorn Otto Henrik de Frese (1720-94) och hans hustru vilka bebodde säteriet Lästvik. I Kaflerska gravkoret vilar Johan Samuel Kafle (1764-1836) och hans hustru, bosatta på säteriet Dingelvik.