Stäng fönster Härryda kn, KINDBOGÅRDEN 1:69 RÅDA KYRKA

Beskrivning
RÅDA KYRKA ligger på den äldsta delen av Råda kyrkogård, vilken är förhållandevis stor och består av flera delar, med olika ålder. DEN ÄLDSTA DELEN har troligen medeltida ursprung, åtminstone senmedeltida. Den är omgärdad av en låg kallmur med ingångar i norr och i öster, den senare genom en stiglucka. Den är spritputsad med slät rundbågigt avslutad öppning, och har ett brutet spåntäckt tak och en dubbel smidesgrind. Den norra ingången har järngrindar mellan kraftiga vitputsade. Innanför muren växer höga äldre lövträd, särskilt anmärkningsvärda är de fem mycket höga längs muren i sydöst. Gångarna är grusade, och runt kyrkan ligger glest placerade gravar, av lite äldre datum.
Kyrkogården är UTVIDGAD i tre etapper: En ny del (Övre kyrkogården) anlades 1876 nordväst om den gamla, och på norra sidan om en mindre väg. Ytterligare en utvidgning skedde 1936 (Nedre Kyrkogården), belägen rakt väster om den äldsta delen, efter ritningar av Axel Forssén. Den är långsmal och ansluter med ena kortändan mot den äldsta delen. Den senaste delen är samtidigt den största och invigdes 1975, belägen söder om de övriga. 1876 ÅRS UTVIDGNING ligger i en södervänd slänt, är omgärdad av en stenmur och har en ingång, i söder, genom en dubbel järngrind mellan höga stenstolpar. Asfaltbelagda gångar i ett symmetriskt rutmönster, och gräsbevuxna kvarter. Vid mittgången och kring det kors som bildas där gångarna möts i mitten står bokar, uppvuxna som knippen med ett flertal smalare stammar i varje. Inte allt för tätt med gravar, de flesta låga av yngre datum, men några få högre vårdar och gravar med bredare ramar stammar från 1900-talets första hälft. I nordöstra hörnet ligger ett ÄLDRE BÅRHUS (nu förråd), byggt 1926 efter ritningar av Simon Svensson, Göteborg. Pyramidformat svart plåttak med insvängda sidor, och vitmålade väggar med locklistpanel. Framsidan har en klassicerande portik där två doriska kolonner av trä bär upp det utskjutande taket. Dubbel vit trädörr.
NEDRE KYRKOGÅRDEN är även den omgiven av en stenmur, sammanbyggd med den äldsta delens mur. Ingång dels genom öppningar i murarna till övriga delar, och dels genom en grind mellan putsade stolpar i västra delen, mitt emot grinden till 1876 års kyrkogård. Rätlinjigt gångsystem, belagt med asfalt, och i de gräsbevuxna kvarteren står de låga gravvårdarna tätt i räta rader. En del buskar i slänten mot vägen längs norrsidan, och i västra delen står några högre lövträd, bl a två mycket stora ekar.
1975 års utvidgning är förhållandevis stor och har olika utformning i sina olika delar. I väster finns bl a gravsättningar inne i en dunge med höga smala ekar, och i västra delen finns en minneslund i form av en större rund springbrunn, omgiven av stora öppna gräsytor med gångar som strålar radiellt ut från springbrunnen.
Söder om kyrkogården ligger ett stort modernt församlingshem.

Omedelbart väster om 1936 års kyrkogård, och väl synliga från kyrkan, ligger tre byggnader, inrymmande garage, personalutrymmen etc samt ett gravkapell. Rektangulära med väggar i rött fasadtegel och skiffertäckt mycket höga sadeltak, avvalmade åt öster med fönster under nocken. Byggda 1975, ritade av Håkan Lindqvist.