Stäng fönster Malmö kn, INNERSTADEN 6:29 SANKT JOHANNES KYRKA

Kyrkomiljön
S:t Johannes kyrka ligger i centrala Malmö i området Rådmansvången. Kyrkan ligger intill Triangeln station och köpcentra.

En teori är att det på 1100-talet växte fram en by kallad Övre Malmö just där Triangeln och S:t Johannes kyrka ligger idag. Där möttes tre vägar. Här lär ha funnits en kyrka och kyrkogård. Kyrkan revs på 1300-talet, byn försvann och föll i glömska. Den äldsta stadsliknande bebyggelsen i Malmö uppstod istället i kvarteren runt S:t Petri kyrka. När Skåne blev svenskt 1658 utvecklades Malmö till en garnisonstad och
vallgravar och befästningar byggdes inom vilka staden byggdes. Utanför dessa var det
åkermark och betesmark. Vid Triangeln fanns enbart någon enstaka mölla. I början av 1800-talet revs befästningarna, våtmarker dikades ut och staden växte. När enskiftet genomfördes på landsbygden sammanfördes jorden till större enheter och effektivare jordbruk. Många lantarbetare blev arbetslösa och flyttade till städerna där de nya industrierna behövde arbetskraft. Industrialiseringen med bland annat textilfabrik, chokladfabrik, varvs- och cementindustri utvecklade Malmö. Under 1800-talet växte Malmö kraftigt, från drygt 4000 i början av seklet till 60 000 i slutet. Malmö blev Sveriges tredje största stad.

Området runt S:t Johannesplan bebyggdes i början av 1900-talet. Husen längs Kapellgatan öster om kyrkan är kvar sedan den tiden medan övrig bebyggelse är förnyad. Torget med kyrkan omges av skolor i söder och bostadshus i övriga väderstreck. Längs Kapellgatan i öster ligger S:t Johannes församlingshem och expedition i rött tegel och natursten från 1915. Det är omgivet av bostadshus och det före detta ”Tjänarinnehemmet” från 1907, samtida med kyrkan. I nordväst finns Triangeln köpcentra, hotell och kontor, byggt 1989 och om- och tillbyggt 2013. I norr längs S:t Johannesgatan är ett kontor och bostadshus från 2014 med affärslokaler och restauranger i bottenplan. I sydvästra hörnet av torget ligger ett före detta barnhem från 1903 ritat av Theodor Wåhlin. På torget framför kyrkan ligger glaskupolen som
är nedgången till station Triangeln från 2010. Torget har samma markbehandling i ett stråk fram till Konsthallen i nästa kvarter.

Anläggningen ligger inom av länsstyrelsen utsedd särskilt värdefull kulturmiljö, Malmö-Limhamn. Ligger även inom riksintresse järnväg, citytunneln och riksintresse kulturmiljövård, Malmö.

Kyrkotomten
Kyrkan saknar kyrkogård. Åt tre håll är tomten gräsbesådd med asfalterade gångar och omges av en trädkrans, i söder mot skolan även av en häck och nätstängsel. Närmast entrén i väster ligger svart tegel och utanför dessa stora betongplattor med inslag av svart tegel i mönster av stiliserade törne. Förplatsen framför ingången i väster övergår utan någon begränsning till stadstorgetet kring glaskupolen med nedgång till stationen. Torget är möblerat med runda planteringskärl med sittplatser. I öster finns en asfalterad parkering intill kyrkomuren. Torget binds ihop med samma markbehandling i ett stråk fram till konsthallen i nästa kvarter. Utformningen av torget är gjord av White arkitekter.

Inga övriga byggnader finns på kyrkotomten.

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015 opublicerad 2012