Stäng fönster Falköping kn, VÅRKUMLA 8:1 VÅRKUMLA KYRKA

Beskrivning
VÅRKUMLA KYRKA ligger något åt nordväst på en rektangulär kyrkogård anlagd på en kulle vilket gör att marken sluttar lätt åt alla väderstreck. Kyrkogården, vars södra del är terrasserad, omges av en kallmur av natursten med en syrénhäck innanför. Innanför häcken står en rad av höga askar som tidigare varit hamlade. Ingången till kyrkogården är belägen i det nordöstra hörnet där smidesgrindar finns upphängda på grindstolpar av natursten krönta av runda stenklot. Från grindarna leder en grusgång fram till klockstapeln som står några meter öster om koret, grenar ut sig åt söder, fram till en manuell vattenpump, samt leder runt kyrkan. Utmed sträckningen fram till kyrkan står lyktstolpar. Gravvårdarna är av blandad ålder och stolek och är ordnade i rader med nord-sydlig riktning. Söder om långhuset, väster om vapenhuset, finns tre liggande gravhällar och öster om vapenhuset en stående och ifylld runsten samt tre liggande smala gravhällar, mycket vittrade, men sannolikt liljestenar.
KLOCKSTAPEL - Klockstapeln är en täckt klockbocksvariant med elva ben och har en rektangulär planform med lutande väggar åt öster och väster. Hela fasaden består av en enkel locklistpanel som avfärgats faluröd med slamfärg. Åt söder och norr finns utskjutande stödben. På sydfasaden finns två enkla, svartmålade plankdörrar med locklist vilka båda leder in till utrymmen använda som redskapsbodar. Utanför den östra dörren utgörs trappsteget av en huggen, äldre byggnadsdel från kyrkan e. dyl. Andra våningen är smalare och rektangulär med ljudluckor åt öster och väster. På samma våning hänger två klockor som fortfarande rings manuellt. Taket bär formen av en smäckert utformad huv belagd med ofärgade spån vars nedre skift är dekorerat med en tandfris.